Pilotkinja balona Marija Petrić Mikloušić – ljubav prema letenju
Piše: Gordana Malašić Lazić On 2 svi., 2017 At 01:03 PM | Categorized As Intervju, LifeStyle, Moda, Naslovnica, Reportaže, Vijesti | With 0 Comments

Samo nebo je granica…

Jedna od najboljih balonašica svijeta i prva pilotkinja balona na solarni pogon za portal Scena.hr otkriva zašto se zaljubila u balonaštvo

Marija Petrić Mikloušić

Marija Petrić MikloušićNa aerodromu Gubaševo pored Zaboka ovog vikenda održao se Međunarodni festival balona Croatia Hot Air Balloon Rally. Festival balona privukao je svjetske balonaše iz Njemačke, Velike Britanije, Slovačke, Švicarske, Slovenije te Hrvatske. Francuski pilot Francois Messines i bivši svjetski prvak bio je jedna od zvijezda festivala balona, ali najviše pažnje privukla je Marija Petrić Mikloušić, jedna od najboljih balonašica Marija Petrić Mikloušićsvijeta i hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak. Petrić Mikloušić je i jedina pilotkinja balona na solarni pogon. Iza nje je više od tisuću letova balonom, a leti od početka 80-ih. U ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr Marija je otkrila kako je let balonom postao njezin život.
– Moj suprug je prenio ljubav prema balonima na mene. I kad smo se vjenčali, krenula sam polako u taj sport. Imali smo svaki svoj posao, ali zaljubila sam se u letenje balonima i jednostavno ne možeš prestati s time. Ostavili smo svoje poslove i krenuli u balonaštvo. Kasnije sam položila za pilota. Bilo je i teškog vremena za preživjeti, ali nikad nisam požalila. To je jedna ljepota življenja. Svijet balonaša je jedna draga zajednica, ljudi se rado ugoste, druže… – priča Petrić Mikloušić. Dozvolu za pilota balona dobila je 1998. godine u Engleskoj.
– U Hrvatskoj u to vrijeme nije bilo škole za balonaše. Prvo se Marija Petrić Mikloušićpolaže teorija – meteorologija, koja je jako važna za balone jer je balon jako osjetljiva letjelica. Zatim navigacija, pa zakone u zrakoplovstvu te sistem i procedure balona i u konačnici provjerava se psiho fizička spremnost. Ispit traje oko četiri sata. Nakon teorije polaže se praktični dio. Letiš s iskusnim pilotom, koji prati tvoj let – otkrila je Petrić Mikloušić. Dodaje kako je let balonom siguran sport. Kaže da se rijetko dogode opasne situacije, a najviše ih ima na natjecanjima.
– Na natjecanjima se ide do krajnjih granica. Prije dvije godine bilo je Svjetsko žensko prvenstvo i poslali su nas letjeti po kiši. Naravno da imaš iskustvo i zaboraviš da je natjecanje jer prvo čuvaš svoj život, pa svoj balon, pa tek onda razmišljaš o natjecanju. No bile su neke djevojke koje su razmišljale samo o natjecanju, pa su se našle u opasnoj situaciji. No statistike pokazuju da je let balonom siguran – naglasila je Petrić Mikloušić, koja je balonom obišla skoro cijeli svijet.

Marija Petrić Mikloušić

Foto: Scena.hr
Fotogalerija: 

comment closed