fbpx

Započele probe: Michelangelo na 69. Igrama

Dubrovnik…

Michelangelo rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca

MichelangeloNakon više od mjesec dana pokusa na sceni riječkog HNK, probe za prvi premijerni dramski naslov ovogodišnjih Igara Michelangelo Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića po drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, počinju na lokrumskoj sceni. Premijerna izvedba ovog naslova u režiji Sebastijana Horvata, koji Igre pripremaju u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca, održat će se 27. srpnja 2018. godine na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu.
Scenografiju i video potpisuje Igor Vasiljev, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a igrat će i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh) te u glavnoj ulozi Rakan Rushaidat (Zagrebačko kazalište mladih). U predstavi će sudjelovati i festivalski zbor DLJI.
MichelangeloSlovenski redatelj Sebastijan Horvat režiju je diplomirao na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani. Jedan je od osnivača nezavisne kazališne udruge E.P.I center, koja je postala značajan izvedbeni produkcijski centar usmjeren na istraživačke kazališne projekte. Od 2005. godine zaposlen je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani kao profesor kazališne režije. Surađivao je s mnogim kazalištima poput ljubljanskog Mestnog gledališča, Gledališča Ptuj, Drame SNG Maribor, Gledališča Glej, SNG Drame Ljubljana, ZHDK Theater der Künste Zürich, GDK Gavella, SSG Trst i drugima. U HNK Ivana pl. Zajca 2015. godine se predstavio publici s predstavom Nad grobom glupe Europe, koja je gostovala na BITEF-u, Gavellinim večerima i Danima Satire no ovo mu je prva suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama.
Michelangelo rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike, što je danas možda važnije nego ikada jer dovodi u sumnju deklarativnu parolu o umjetničkoj slobodi bez koje umjetnost postaje tek činovnički kič, gubeći svoju istinsku kritičku snagu i odlučnost.
Michelangelo će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, od 27. do 31. srpnja 2018. godine.

Foto: Press – Marko Ercegović