fbpx

Moda bez krzna zbog osviještenosti kupaca i dizajnera

Prijatelji životinja…

Burberry odbacuje krzno iz svojih kolekcija, kupci pozivaju i Pradu na takvu odluku

Dizajneri Tjedna mode u Londonu također neće predstaviti kolekcije s krznom

Moda bez krznaUoči početka tjedana mode u svjetskim modnim prijestolnicama, tema korištenja životinjskog krzna u modi postala je ponovno iznimno aktualna. Modna kuća Burberry najavila je da odbacuje krzno iz svojih modnih kolekcija, organizatori Tjedna mode u Londonu izjavili da će biti prvo značajno događanje tijekom kojeg nijedan modni dizajner neće prikazati kolekcije s krznom, a potrošači diljem svijeta aktivno pozivaju modnu kuću Prada da trajno izbaci krzno iz svojih kolekcija.
Odluka Burberryja, poznatog britanskog modnog brenda, da prestane s korištenjem životinjskog krzna, pojavila se netom prije predstavljanja njihova novog kreativnog ravnatelja Riccarda Tiscija, a komentirao ju je izvršni direktor Marco Gobbetti riječima: “Smatram da krzno nije u skladu s modernim luksuzom i okolišem u kojem živimo, a Riccardo također ima snažan stav o tome. To je dio onoga što Burberry danas predstavlja.” Osim krzna, Burberry je najavio i odbacivanje angore te prestanak spaljivanja neprodanih artikala.
Istovremeno, brojni potrošači diljem svijeta uz podršku međunarodne koalicije Fur Free Alliance, čija su članica i Prijatelji životinja, udružili su snage u pozivu modnom brendu Prada da donese odluku o prestanku korištenja krzna u svojim kolekcijama. Svjetsku kampanju podržala je i web-stranica Care2 peticijom pozivajući Pradu da se priključi brendovima poput Guccija, Versacea, Armanija, Michaela Korsa, Donne Karan i HUGA BOSSA koji su već donijeli takve odluke. Svjetska kampanja počela je uoči tjedana mode koji se od rujna do listopada održavaju u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu.
Moda bez krznaOsim što životinje na farmama u kojima ih se uzgaja radi krzna iznimno pate, provodeći kratke živote u premalenim kavezima, bez mogućnosti iskazivanja svog prirodnog ponašanja, proizvodnja krzna iznimno je štetna i za okoliš. Takve farme i štavionice štete zemlji i vodenim tokovima izbacujući otpad i otrovne kemikalije u okoliš. Dio životinja se radi krzna u svijetu lovi i zamkama, pri čemu stradavaju i ostale životinje koje se slučajno ulove.
Sve više svjesna problematike vezane za korištenje krzna, većina potrošača više ne želi podržavati takvu praksu i industriju, a modne tvrtke u svoje politike o održivosti uključuju stavke o prestanku korištenja krzna. Raste i broj država koje su, poput Hrvatske, zabranile uzgoj životinja radi krzna ili donijele druga zakonska ograničenja. U susjednoj Srbiji zabrana treba stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine. Gradovi poput San Francisca i São Paula zabranili su prodaju krzna na svom području, dok se o istom trenutno raspravlja u Los Angelesu i Ujedinjenom Kraljevstvu koje je već godinama ranije donijelo zabranu uzgoja.
Predsjedavajući koalicije Fur Free Alliance, Joh Vinding, komentirao je:
– Kupci podržavaju tvrtke kojima je stalo do zaštite životinja, zbog čega je toliko Pradinih konkurenata odbacilo krzno. Prada bi se trebala priključiti ostalim modnim divovima i odbaciti krzno, umjesto podržavanja iznimne patnje životinja koja je uobičajena za trgovinu krznom.

Foto: Press – Jo-Anne McArthur