fbpx

Tanki kolač od šljiva

SljiveZa koru sastojci:
200g brašna (150 graham + 50 bijelog)
1/2 žličice soli 50g smeđeg šećera
110g maslaca (hladnog)
60ml hladnog mlijeka
1 žumanjak
2 žlice mlijeka + 1 žličica šećera (za premazati koru prije pečenja)
Upute: U zdjeli pomješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac i izradite mikserom (možete i prstima) dok se smjesa ne počne ličiti na mrvice. Dodajte žumanjak. Smjesu miješajte mikserom te postepeno dodajte mlijeko kako bi se sastojci povezali. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, te ga još malo izradite. Umotajte u prozirnu foliju te ga stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev.

Za nadjev:
Sastojci:
12 zrelih velikih šljiva ili 15 malih, očišćenih i raspolovljenih
sok od pola limuna
žlica meda
cimet po želji
žlica smeđeg šećera
pola žličice gustina upute
U zdjeli pomješajte šljive, sok od limuna i med. Neka odstoji minimalno 15 minuta. Nakon toga dodajte šećer i gustin te još jednom sve dobro pomiješajte. Pećnicu prethodno ugrijte na 180 stupnjeva. Uzmite masni papir za pečenje kojeg ćete izrezati tako da bude par cm veći od vaše okrugle plitke tepsije (za pite) u kojoj ćete peći kolač. Ako nemate takvu tepsiju poslužit će i obična velika. Papir malo pobrašnite te stavite tijesto na njega. Izvaljajte ga tako da dobijete tanku okruglu plohu. Položite papir zajedno s tijestom u tepsiju. Tijesto možete izvaljati na pobrašnjenoj plohi pa ga onda prebacivati na papir za pečenje no ovako je manja vjerojatnost da će vam se raspasti. Složite nadjev na sredinu tijesta tako da ostane otprilike 5 cm prazno na krajevima. Kada ste potrošili sve šljive rub tijesta preklopite preko nadjeva. Po želji možete ostaviti dio tijesta pa od njega napraviti trake I složiti ih preko kolača. Rub premažite mlijekom te pospite šećerom. U rerni pocite otprilike 40 min.Kolač ostavite malo da se ohladi pa da onda poslužite.

Dobar tek!
Priprema i foto: Martina Ižaković