fbpx

Music pub: Najbolji su Massimo, Mile Kekin i Ana Opačak

Zagreb…

Dodjela glazbenih nagrada objavom dobitnika priznanja za pjesmu godine – Massimo, za najboljega kantautora – Mile Kekin te za nagradu Moj prvi Music pub za mladu pjevačicu Anu Opačak

Massimo– Turki, puno ti hvala. Peggy i ja nikada ne očekujemo ništa. Jednostavno znamo da je sve na slušateljstvu, to jest na urednicima. Nema pjesme koja je dobra, a da nije pronašla put do ljudi. To je nemoguće spriječiti. Isto tako, ne možeš lošu pjesmu učiniti dobrom i velikim hitom. Radio je medij na koji mi jako pazimo. Sve je na radiju i na slušateljstvu – izjavio je Massimo Savić, koji se ovih dana intenzivno priprema za svoj tradicionalni koncert povodom Valentinova. Ove godine Massimo će na Valentinovo nastupiti u Splitu, a nagovijestio je da će mu na tome koncertu gostovati glazbeni sastav s kojim će ostvariti suradnju, no nije htio otkriti o kome je točno riječ.
U popularnoj emisiji Music pub Zlatka Turkalja Turkija na Drugome programu Hrvatskoga radija jučer poslijepodne završena je tradicionalna siječanjska dodjela glazbenih nagrada objavom dobitnika priznanja za pjesmu godine, za najboljega kantautora, te za nagradu Moj prvi Music pub za mladu pjevačicu. Massimova je pjesma Neka ti plove brodovi proglašena najboljom u 2017. godini, a riječ je o još jednoj u nizu pjesama koje je ostvario u suradnji s autorom i producentom Predragom Martinjakom Peggyjem. Ista je pjesma na Drugome programu Hrvatskoga radija u srpnju i kolovozu prošle godine bila hit mjeseca.
Nagradu za kantautora godine dobio je Mile Kekin iz glazbenoga sastava Hladno pivo, koji se prošle godine odlučio posvetiti samostalnomu, kantautorskom radu.
Mile Kekin– Hvala ti, Zlatko, hvala svima iz Music puba! Ovo mi je prva kantautorska nagrada i uopće ne znam što bih rekao. Hvala roditeljima te ženi što me trpi takvoga – našalio se Mile Kekin, čija je pjesma Renault 4 jedna od pjesama koje su obilježile prošlu glazbenu godinu. Kekin je u dosadašnjemu autorskom radu, kako je primijetio autor i voditelj emisije Zlatko Turkalj Turki, u svojim pjesmama često spominjao automobile. Uz Renault 4, opjevao je i popularnoga stojadina, fiću, ali i BMW.
– Prijevozna sredstva kao inspiracija dosta su me znala pogurati u životu. To je zato što smo kao obitelj mnogo vremena proveli u autu; kako smo bili gastarbajterska familija, putovalo se po dvadeset sati do Zagreba. Imao sam mnogo vremena razmišljati o tekstovima – ispričao je Mile Kekin te dodao da je pjesma Renault 4 pjesma o slobodi.
– Kada prvi put osjetiš neovisnost o roditeljima, automobil ti otvara nove vidike, sve one dijelove grada do kojih ne možeš doći tramvajem ili autobusom. Onda si frajer, možeš izlaziti do kasno, možeš voziti kući djevojke koje nemaju prijevoz… To je kao prvi korak u nekakvo mužjaštvo – objasnio je Mile Kekin.
Osjetio je tako da mu treba i svojevrsna sloboda od Hladnoga piva. Nekoliko je puta pokušao izbjeći odgovor na pitanje znači li turneja kojom ove godine Hladno pivo obilježava tri desetljeća zajedničkoga rada i kraj toga sastava, no na kraju smo ipak čuli konkretan odgovor.
– Mislim da imaju potencijala da sami naprave nešto svoje – odgovorio je Mile Kekin, koji kantautorskim albumom želi stvoriti svoju glazbenu biografiju. Kao autor poznat je po društveno angažiranim tekstovima koji su obilježili opus Hladnoga piva.
– Ne treba bježati od toga. Mislim da u Hrvatskoj ima vrlo mnogo izvođača koji nisu angažirani niti je to njihov đir. Ja imam potrebu podijeliti svoja razmišljanja o dnevnoj politici. I autori koje sam slušao to su radili – objasnio je Mile Kekin.
Uz ljubavne pjesme, na njegovu albumu zasigurno će se naći i neki tekstovi u kojima će ljudi prepoznati jake političke poruke, no politički ga angažman ne zanima.
– To bi mi bilo prekomplicirano. Vrlo bih se brzo našao u toj mreži intriga i klanova. Nisam za skupne sportove. Najveći je skupni sport kojim se bavim Hladno pivo, što se tiče timskoga rada. Mislim da je politički angažman timski rad, tako da me to nikada ne bi zanimalo. Uz to, ne volim dugo sjediti na mjestu – zaključio je Mile Kekin.
Ana Opačak, čija je pjesma Ljubav već dva tjedna na samome vrhu ljestvice Drugoga programa Hrvatskoga radija, dobitnica je nagrade Moj prvi Music pub za najbolju mladu pjevačicu.
Ana Opačak– Ajme, prekrasno! Hvala puno na potpori, Turki, zaista, od prvoga dana i prvoga singla koji je izišao u suradnji s mojim autorskim timom – izjavila je Ana Opačak, poznata po sudjelovanju u HRT-ovim popularnim zabavno-glazbenim emisijama The Voice – najljepši glas Hrvatske i A-strana. Ana Opačak već nekoliko godina surađuje s autoricama Ines Prajo i Arjanom Kunštek te s producentom Ivanom Popeskićem. Na debitantskome albumu, koji bi uskoro trebao biti objavljen, naći će se pjesme koje je dosad predstavila kao singlove, a ističe kako joj je cilj stvoriti nov i prepoznatljiv zvuk koji je spoj pop-glazbe, džeza i šansone.
Dobitnik nagrade Moj prvi Music pub za najbolji mladi glazbeni sastav makarski je punk-rock-sastav Rezerve.
Jučerašnjom je emisijom zaključena ovogodišnja dodjela nagrade Music pub, najstarije glazbene nagrade koja se dodjeljuje neprekidno još od 1992. godine.

Foto: Press