fbpx

Svečano otvoren 27. Sarajevo Film Festival

27. Sarajevo Film Festival otvoren s dva filma

Jučer je otvoren 27. Sarajevo Film Festival, i to svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA sarajevske klase Bele Tarra.

Sarajevo Film Festival

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvaćajući neminovne promjene.

Sarajevo Film Festival

Film je na otvaranju Festivala prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječjoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje je prikazan u nekoliko dvorana i u Ljetnom kinu Stari grad.

Svjetskom premijerom ovog filma počele su i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), s fokusom na redatelje iz Jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus PISMA S KRAJEVA SVIJETA svjetsku premijeru je imao u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Omnibus je međunarodna kronika prvih dana zaključavanja uslijed Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova.

Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu.

Redatelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Patrick Marshall, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

Foto: Press 27. Sarajevo Film Festival, 2021 (c) Obala Art Centar