fbpx

Katarina Perica Kirin: Gluma je zbog djece stalna igra!

Intervju…

U razgovoru za portal Scena.hr lijepa glumica otkriva zašto se zaljubila u lutkarski teatar

Katarina Perica KirinKatarina Perica Kirin zapažene lutkarske uloge ostvarila je u predstavama ‘Plakir‘, ‘Bajka o zlatnoj ribici‘, ‘Pepeljuga‘, ‘Eko Eko‘ i ‘Maca Papučarica‘, a glumila je i u brojnim televizijskim serijama. Katarina je članica ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka, a u razgovoru za portal Scena.hr Katarina otkriva zašto se zaljubila u lutkarski teatar.

Scena: Kad se rodila ljubav prema lutkarstvu?
U Zagrebačko kazalište lutaka stigla sam na poziv Joška Juvančića kako bih sudjelovala u predstavi ‘Plakir’ 2008. godine  i to je bio početak moje suradnje s mojim današnjim matičnim kazalištem.  Nisam dvojila ni trenutka, željela sam iskušati nešto za što do tada nisam imala prilike… Otada je prošlo gotovo sedam godina i, evo, zaljubila se u lutkarski teatar i odlučila u njemu ostati

Scena: Što je posebno u lutkarskim predstavama?
Igranje u lutkarskim predstavama čini posebnim upravo to što glumac/čovjek ima ograničenja, ali na tome mjestu započinje čarolija, koja ograničenja gotovo i ne poznaje te može preletjeti čak i granice mašte, pružajući svom animatoru gotovo beskonačne izražajne mogućnosti.

Scena: Najdraža lutka?
Za sada još nemam najdražu lutku jer svaku lutku s kojom radim zavolim i pokušavam otkriti sve što ona nudi i može te kroz taj proces dolazi do povezivanja koje traje i dugo nakon što se predstava prestane prikazivati…

Scena: Koje su vještine važne u lutkarstvu?
Gluma s lutkama treba više specifičnih vještina. Na prvome mjestu je fizička sprema koja je uistinu važna. Važno je da kao glumac na neki način poništiš sebe, pritajiš svoje tijelo i sve geste jer reakcije trebaš prenijeti na lutku glasom i energijom. Tada lutka postaje živa i može gotovo sve.

Scena: Jeste li kroz lutke zadržali dio djeteta u sebi?
Mislim da svaki glumac zadržava veselje djeteta u sebi cijeli život jer na taj način naš posao postaje veselje i zadovoljstvo, užitak. Tako je i s radom u ZKL-u… Zaista imam sreću što radim ovaj posao jer se mogu igrati i pri tom uživati u kreiranju novih uloga i predstava iznova i iznova.

Scena: Što je posebno lijepo u glumi za najmlađu publiku?
Ono što je divno kod naših najmlađih je njihova iskrenost, otvorenost, spremnost na igru i aktivno sudjelovanje u predstavi. Moj posao je zahvaljujući njima stalna igra i veselje.

Foto: Press