fbpx

Održana premijera predstave ‘Preko grma, preko trna..’!

Premijera…

Bića iz hrvatskih legendi oživljena na sceni

Preko grma, preko trnaPredstava za djecu zagrebačkog Teatra Tirena ‘Preko grma, preko trna…‘ premijerno je izvedena u nedjelju, 6. travnja u Centru za kulturu Trešnjevka te je odmah po premijeri krenula s gostovanjima po hrvatskim osnovnim školama. Predstavu je režirala kazališna redateljica Frana Marija Vranković prema tekstu dramske spisateljice Nine Horvat, a likove na scenu donose mladi glumci Petra Težak i Ivan Bošnjak.
Preko grma, preko trna… predstava je u kojoj u šezdeset minuta publika ima priliku doznati zanimljive informacije o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. U njoj se Vila tinejdžerica oglušuje na roditeljske zabrane i prelazi granicu vilinske šume na Velebitu. Slušala je ona brojne bakine priče i čitala ih je u knjizi koju joj je baka poklonila za prošlu Preko grmaJurjevsku noć, ali nikada nije upoznala nekoga tko je drugačiji od nje. Zbog toga se odluči istražiti svijet izvan svoje šume te putem upoznaje kečizube, orka, moru, urečljivca, coprnicu, pasoglavca, štrige, krsnika, čovjeka i masmalića. Petra Težak bez poteškoća nosi naslovnu rolu radoznale vile, koja se pred kraj predstave istinski želi vratiti doma, a Ivan Bošnjak fantastično prelazi iz uloge u ulogu, da gotovo do polovice predstave niste sigurni radili se o samo jednom glumcu ili niz likova donose različiti glumci. Redateljica je s njima odradila odličan posao te sa svega dva glumca stvorila paletu uloga, dogodovština i situacija koje se dinamično i zabavno izmjenjuju.
Za kostime se pobrinula Anamarija Filipović-Shroj, za scenu Marta Crnobrnja, oblikovanje svjetla Alen Marin, glazbu Darko Horvat, a plakat je ilustrirala Lana Hudina.
TeatarTeatar Tirena postoji od 1997 godine. Njegove se aktivnosti mogu podijeliti u tri djelatnosti – kazalište, dramski studio i edukativne aktivnosti. U kazalištu se uprizoruju autorski tekstovi mladih hrvatskih pisaca. Tirena je prvo kazalište u Hrvatskoj koje je radilo interaktivne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje rješavajući problemske situacije i određujući dalji tijek radnje.
Frana Marija Vranković magistrirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Režirala je dvadesetak predstava, koncerata i drugih događaja. Na Sveučilištu u Heidelbergu u Njemačkoj vodila je kazališnu radionicu u lipnju i srpnju 2012, a u srpnju 2013. vodila je kazališnu radionicu na 4. međunarodnoj ljetnoj školi hrvatskog jezika i hrvatske kulture Hrvatskih studija. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih kroatističkih znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu te objavila radove u zbornicima tih skupova. Objavljuje na portalu Arteist.hr. Ovo joj je druga suradnja s Teatrom Tirena.
Nina Horvat završila je studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao dramaturginja surađivala je na nekoliko predstava među kojima i ‘Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11’, u &TD-u i ‘Genijalni genije’ u Kazalištu lutaka Zadar. Tekst ‘I živjeli su sretno’postavljen joj je na Sceni Gorica, ‘Ružičasta sanjarica’ u Maloj sceni a ‘Tko je to izumio’ u Teatru Tirena u kojem radi i kao dramski pedagog. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić‘ za dramski tekst ‘Dok nas smrt ne rastavi’ i nagrade publike Teatra.hr za tekst ‘I živjeli su sretno…?’.

Foto: Press