fbpx

Besplatne radionice za djecu na Animafestu Zagreb 2013

Pinocchio

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se od 4. lipnja do 9. lipnja 2013. godine u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol. Animafest Zagreb 2013 je pripremio čak 12 dugometražnih animiranih filmova za djecu koju poziva da se prijave na dvije besplatne radionice.

Program za djecu i mlade obuhvaća dvanaest animiranih dugometražnih filmova prikladnih za djecu i mlade odabranih iz cjelokupnog festivalskog programa. Na Animafestu djeca imaju jedinstvenu priliku vidjeti drugačije animirane filmove od onih koji im se nude u redovitoj, najčešće komercijalnoj kinodistribuciji. Uz autorski pristup filmu, raznovrsnu animaciju i teme te festivalsku atmosferu, Animafest je pripremio i dvije zanimljive radionice (piksilacije i stop-animacije te izrade optičkih igračaka) na koje još uvijek možete prijaviti svoju djecu. I ove je godine aktivan Animafestov centar Pčelica u zagrebačkom Centru Kaptol, a novost su i dvije vrste Obiteljskih iskaznica koje omogućavaju ulaz na filmske projekcije za djecu i mlade za jedno ili dvoje djece u pratnji jednog roditelja. Ovogodišnji Animafest u vašem kvartu u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci besplatno prikazuje film Lota i tajna mjesečevog kamena sinkroniziran na hrvatski jezik.

Dvanaest dugometražnih animiranih filmova u programu za djecu i mlade

Velika nagrada Pinchcliffea

Krunu najzanimljivijih naslova čine višestruko nagrađivani i na hrvatski jezik sinkronizirani film o (nemogućem) prijateljstvu mišice i medvjeda Ernest i Celestina koji će i otvoriti Animafest, talijanska raskošna ekranizacija klasične priče o drvenom lutku, Pinocchio redatelja Enza d’Ala, jedan od najgledanijih japanskih filmova, Djeca-vukovi te Slika, očaravajući francuski animirani film u kojem se napeta radnja događa unutar umjetničke slike, a protagonisti su – nedovršeni likovi. Od kultnih filmova dječjeg programa ne treba propustiti norveški film koji je pogledalo najviše Norvežana u povijesti, Velika nagrada Pinchcliffea; proizvod jednog od najpoznatijih norveških studija za animaciju, film Kurt postaje zao, animiranu ekranizaciju Životinjska farma te francuski film Dan vrana, rukom crtanu raskošnu animiranu bajku iz programa Svjetska panorama. Među ostalih dvanaest filmova za djecu i mlade nalaze se korejska biografska priča Usvajanje odobreno i jedan od najgledanijih animiranih filmova u estonskoj povijesti Lota i tajna mjesečevog kamena – film sinkroniziran na hrvatski jezik. Festival će zatvorit japanski film Na Makovu brdu, čiji scenarij potpisuje najveći živući manga-umjetnik i jedan od najvažnijih svjetskih animatora, Hayao Miyazaki. Njegov sin Goro Miyazaki potpisuje režiju.

zivotinjska farma

Novost – dvije vrste obiteljske iskaznice

Kao i dosadašnjih godina, Obiteljska iskaznica posebna je pogodnost koja posjetiteljima s djecom omogućuje ulaz na sve projekcije označene šeširom, što znači da su primjerene djeci. Ove su godine dostupne dvije vrste obiteljske iskaznice – jedna koja vrijedi za jedno dijete i odraslu osobu te druga koja vrijedi za dvoje djece i odraslu osobu. Uz podršku partnera cijelog Programa za djecu i mlade – dječje štednje Pčelica Zagrebačke banke otvara se Animafestov centar Pčelica u zagrebačkom Centru Kaptol na drugoj razini i radi svakog festivalskog dana od 10 do 20 sati.

Radionice piksilacije i stop-animacije i izrade optičkih igračaka

U želji da se animacija što više približi mladima u festivalskim danima organizirane su radionice za djecu. Od utorka 4. lipnja do petka 7. lipnja od 17 do 19 sati, te u subotu 8. lipnja od 10 do 12 sati uči se piksilacija i stop-animacija na radionici za djecu od 7 do 13 godina. Vodi je uspješna mlada animatorica i dizajnerica Petra Zlonoga koja će svoje polaznike naučiti što je piksilacija, a što stop-animacija, kako oživiti nežive predmete te kako izvući dijete iz šešira. Pridružite se u bilo kojem navedenom terminu, a prijavite se e-poštom: [email protected] ili telefonom: 091/3063 055.

Za vikend počinje radionica izrade optičkih igračaka, organizirana u suradnji s udrugom Sedmi kontinent. Izrada optičkih igračaka uzbudljivo je putovanje u same početke kinematografije i animacije. Kaleidoskop, zoetrop,  taumatrop i filmska knjiga (flip book) neke su od naprava koje će voditeljice radionice Snježana Gabelić i Ana Jukić pomoći napraviti svim polaznicima. Namijenjena je djeci od 6 do 9 godina u subotnjem i nedjeljnom terminu od 12:30 do 13:30 sati. Prijaviti se može e-poštom: [email protected] ili telefonom: 091/3063 055.

Uz jedinstvenu priliku da djeca i odrasli uživaju u najboljim animiranim filmovima te sudjeluju na radionicama, festival je u Animafestovu centru Pčelica pripremio izložbu interaktivnih videoigara prikladnih za djecu u kojima je animacija ključni element igre.

Animafest u vašem kvartu

Animafest u vašem kvartu tradicionalne su nedjeljne filmske matineje u tri zagrebačka centra za kulturu.  Ove se godine, 9. lipnja u 11:30 sati u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci besplatno prikazuje film Lota i tajna mjesečevog kamena sinkroniziran na hrvatski jezik.

Kako biste bili pravovremeno upoznati sa svim našim obavijestima, pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

www.facebook.com/pages/Animafest-Zagreb/127834380624564

Twitter

www.twitter.com/Animafest_Zg

VIŠE O FILMOVIMA ZA DJECU I MLADE

Na Makovu brdu, 2011, 91′

režija: Goro Miyazaki / Japan

Preporučujemo djeci od 10 godina i više

Animafest ima veliku čast što ove godine festival zatvara japanski film Na Makovu brdu, čiji scenarij potpisuje najveći živući manga-umjetnik i jedan od najvažnijih svjetskih animatora, Hayao Miyazaki. Njegov sin Goro Miyazaki potpisuje režiju, a dokaz je da dobro prati očeve stope i nekoliko nominacija i nagrada za ovaj film, među kojima i ona Japanske filmske akademije za najbolji animirani dugometražni film 2012. Miyazakiji nas vode u vrijeme velikih priprema za Olimpijske igre u Tokiju 1964, kada skupina tinejdžera pokušava spasiti svoj školski klub od rušenja koje planira lokalni biznismen. Kritika je film nazvala nježnim i nostalgičnim iskrenim filmom za djecu i mlade.

Lota i tajna mjesečeva kamena, 2011, 75′

režija: Heiki Ernits, Janno Põldma / Estonija, Latvija

Preporučujemo djeci od 3 godine i više

Jedan je od dva filma koji su samo za djecu posebno dodani na program Animafesta 2013. i estonsko-latvijska produkcija, film Lota i tajna mjesečeva kamena redateljskog dvojca Heikija Ernitsa i Janna Põldme. Pratimo odvažnu mladu kujicu Lotu, koja kreće u avanturu sa svojim stricem Klausom. Cilj im je riješiti misterij triju magičnih mjesečevih kamena, ali s vremenom doznaju da se kamenja žele dočepati i sumnjivi likovi u kapuljačama. Ova dirljiva priča predivno izvedenih krajolika, dobro osmišljenih likova i duhovitih dijaloga centrirana je oko otkvačenih napravica, a dopunjena je divnom originalnom glazbom. Lota i tajna mjesečeva kamena najnoviji je nastavak serije filmova o Loti, zvijezdi šarmantnog primorskog gradića Gadgetvillea, koja je krenula 2006.godine.

Ernest i Celestina, 2012, 79′

režija: Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner / Belgija, Francuska, Luksemburg

Preporučujemo djeci od 6 godina i više

Iz belgijsko-francuske tvornice animiranog filma stiže dobitnik najvažnije francuske nagrade César za najbolji animirani film. Ernest i Celestina priča je o prijateljstvu između dvaju potpuno različitih svjetova; malog miša koji nije htio postati stomatolog i velikog medvjeda koji nije želio postati javni bilježnik. Film podsjeća na vrijeme predivnih rukom crtanih filmova, kada su crtači vladali industrijom i komercijalnost nije bila imperativ. Ernest i Celestina oduševili su i žiri filmskog festivala u Cannesu 2012, koji im je dodijelio posebnu nagradu, jedno u nizu priznanja koja je dobila ova animirana adaptacija dječje knjige belgijske spisateljice Gabrielle Vincent.

Slika, 2011, 76′

režija: Jean-François Laguionie / Belgija, Francuska

Preporučujemo djeci od 3 godine i više

Najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, njegov je četvrti dugometražni animirani film. Laguionie je najpoznatiji po svom kratkometražnom filmu, sada već klasiku, The Maid and the Cellist, koji je osvojio Grand Prix u Annecyju 1965. godine, dok je Rowing Across the Atlantic nagrađen Zlatnom palmom filmskog festivala u Cannesu 1979. godine. Slika, divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su likovi sa slike, također je miljenica festivala – nominirana je za najbolji animirani film Annecyja 2012. te najbolji animirani film na nagradama César.

Djeca-vukovi, 2012, 117′

režija: Mamoru Hosoda / Japan

Preporučujemo djeci od 9 godina i više

Dašak Japana u ovogodišnji Animafest donijet će nam Djeca-vukovi autora animea Mamorua Hosode, jednog od najistaknutijih japanskih animatora, čije filmove obožava publika svih generacija. Njegov dugo iščekivani novi film Djeca-vukovi već u prvom vikendu prikazivanja postao je drugi najuspješniji film u Japanu, prestigavši čak i Pixarov Merida hrabra. Djeca-vukovi je film pun fantazije, a opet realističan, u kojem pratimo 13 godina junakinjina života kroz ljubav, brak, porođaj i odgoj djece, a nakon toga i njihovo polagano otkrivanje vlastite neovisnosti. Sve kao i kod obične obitelji, osim što se ovaj put ljubav dogodila između žene i čovjeka-vuka, a njihova su djeca – vučja djeca.

Pinocchio, 2012, 80′

režija: Enzo d’Alò / Italija, Luksemburg, Belgija, Francuska

Preporučujemo djeci od 7 godina i više

Nova, 2D-animirana adaptacija popularne bajke Carla Collodija o drvenom lažljivcu u potpunosti je europski proizvod. Pinocchio je produciran u Italiji, Luksemburgu, Francuskoj i Belgiji, a kao što je redatelj Enzo d’Alò izjavio, namjera mu je bila odmaknuti se od Disneyjeve verzije i prizvati duh originalne knjige. Pozvao je jednog od najvećih strip-crtača današnjice i najvećeg živućeg talijanskog ilustratora, strip-crtača i grafičkog umjetnika, kojeg često zovu i ‘kraljem boja’, Lorenza Mattottija, da svojim jedinstvenim stilom oživi drvenog dječaka. Na filmu je četiri godine radilo više od 300 umjetnika. Vrlo impresivan film.

Dan vrana, 2012 / 95′

režija: Jean-Christophe Dessaint / Francuska

Preporučujemo djeci od 8 godina i više

Ručno crtana raskošna animirana bajka Dan vrana ispraćena je ovacijama nakon projekcije u Annecyju 2012, gdje je prikazana izvan konkurencije. Velik kompliment redatelju Jean-Christopheu Dessaintu, kojem je ovo prvi samostalni redateljski pokušaj. Na filmsko platno prenio je priču o prirodi i civilizaciji koja se pojavila u istoimenom nagrađivanom bestseleru Jean-Françoisa Beauchemina iz 2005. godine. Duboko u šumi, u maloj kolibi dječak i otac vode težak i divlji život u potpunoj izolaciji. Glasove u filmu posudili su redateljska legenda novog vala francuskog filma Claude Chabrol, koji je malo nakon snimanja i umro, te velika francuska glumačka zvijezda Jean Reno.

Usvajanje odobreno, 2012, 74′

režija: Jung, Laurent Boileau / Francuska, Belgija

Preporučujemo djeci od 11 godina i više

Film koji najčešće opisuju kao ‘sladak ali i kompliciran’ autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Nakon mnogo godina u Belgiji, Jung se odluči prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Film krasi vrlo originalna animacija u kojoj su likovi razvijeni 3D-tehnikom, pozadine i dekoracije u 2D, a sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau. Film je osvojio nagradu publike i nagradu Unicefa na festivalu animacije u Annecyju 2012.

Kurt postaje zao, 2008, 74’

režija: Rasmus A. Sivertsen / Norveška

Preporučujemo djeci od 10 godina i više

Na ovogodišnjem Animafestu slavimo 100 godina norveške animacije, stoga su u program uvršteni i filmovi koji su, svaki na svoj način, postali ključni momenti u povijesti ove animacijom bogate zemlje. Među njima, za djecu od deset i više godina, prava je 3D-poslastica, dugometražni film Kurt postaje zao. Kurt je pametan i dobar vozač kamiona, no ne vide ga svi onakvim kakav jest. Jednoga dana netko kaže Kurtu da su liječnici važniji od vozača kamiona. Uz pomoć sina Buda, Kurt čini sve da postane važan. No postaje zao.

Velika nagrada Pinchcliffea, 1975, 87’

režija: Ivo Caprino / Norveška

Preporučujemo djeci od 8 godina i više

Iz programa Slike sa sjevera – Norveška 1913-2013. za najmlađu Animafestovu publiku izdvojili smo remek-djelo najznačajnijeg norveškog autora animacije, Iva Caprina. Njegov film Velika nagrada Pinchcliffea iz 1975. u Norveškoj je vidjelo pet milijuna ljudi – gotovo svaki stanovnik te zemlje! To je film o Reodoru Felgenu i njegovim pomagačima, optimističnom Solanu Gundersenu, ptici sa šalom, podstavljenim gumenim čizmama i ravnodušnim stavom, te Ludvigu, pomalo pesimističnom, melankoličnom i opreznom ježu. Ovaj trio živi mirno dok jednog dana ne dođe do dramatičnog zaokreta.

Životinjska farma, 1954, 74’

režija: John Halas, Joy Batchelor / Velika Britanija

Preporučujemo djeci od 12 godina i više

Prvi britanski dugometražni animirani film, nastao 1954. godine prema romanu Georgea Orwella, Životinjska farma dočarava duh Orwellove bezvremenske alegorije. Prekrasan primjer klasične animacije, ovaj film danas je jednako relevantan kao i nekada. Priča o pobuni životinja i njihovu neizbježnom otkriću da su čak i među njima neke životinje jednakije od drugih. Životinjska farma snimljena je u studiju Johna Halasa i Joy Batchelor, koji je dulje od 50 godina slovio za najveći i najutjecajniji studio za animaciju u Velikoj Britaniji. Na Animafestu 2013. gledamo ga u programu Was ist Europa?, a preporučujemo ga djeci od 12 godina i više.

Kad zapuše vjetar, 1986, 88′

režija: Jimmy T. Murakami / Velika Britanija

Preporučujemo djeci od 12 godina i više

Britanski strip-crtač Raymond Briggs 1982. je u svom crtanom romanu Kad zapuše vjetar stvorio priču o Jimu i Hildi, postarijem britanskom paru koji uz pomoć vladinih pamfleta gradi sklonište i priprema se za nadolazeći nuklearni rat. Pri tome su potpuno neupućeni da su se vremena i priroda ratovanja promijenili od ‘romantičnog’ vremena Drugog svjetskog rata. Nekoliko godina poslije Jima i Hildu na veliko platno prenosi poznati animator Jimmy T. Murakami, čiji su uspjesi nominacija za Oscara, Grand Prix Annecyja te Zlatni lav Mostre. Bračnom paru glasove su posudile filmske legende Peggy Ashcroft i John Mills. Glazbu za film snimili su Roger Waters iz benda Pink Floyd, David Bowie, Genesis, Squeeze i Paul Hardcastle.