Robert Raponja: Smijeh liječi, obnavlja i pokreće!
Piše: redakcija On 17 lis., 2015 At 01:01 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Split…

U Gradskom kazalištu mladih Split premijerno izvedena predstava ‘I u našem gradu’

Robert Raponja– Smijeh liječi, obnavlja i pokreće. Zato volim s mladim glumcima ozbiljno i temeljito u praksi provjeriti učinkovitost komičkog modela igre. Kroz rad na vrsnoj komediji Kalmana Mesarića ‘I u našem gradu’ propitali smo što pojedino lice čini smiješnim, iako nas njegova sudbina može dirnuti i uzbuditi – rekao je Robert Raponja.
U Teatrinu Gradskog kazališta mladih Split premijerno je izvedena predstava ‘I u našem gradu‘, prema tekstu Kalmana Mesarića, u režiji Roberta Raponje, nastala kao plod suradnje Gradskog kazališta mladih Split, Umjetničke akademije u Osijeku i Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća. Druga je to premijera u ovoj sezoni GKM-a.
Prepuni Teatrin Gradskog kazališta mladih dugotrajnim pljeskom nagradio je ansambl predstave, a u publici su viđeni mnogi uvaženi gosti, intendant HNK Goran Golovko, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Marija Tudor, mnoge glumice i glumci, redatelji, predstavnici grada te mnogi drugi.
Ova ljubavna priča protkana starinskom komikom, puna neočekivanih obrata i zapleta, idealna je za obiteljski posjet Teatrinu i s pravom je možemo svrstati među predstave pogodne za sve generacije, od osnovaca do baka i djedova. Radi se o građanskoj komediji u tri čina koju je Kalman Mesarić napisao davne 1934. godine, ali je ovom prigodom smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća, u vrijeme kad su se pisala pisma, kad se telegrafiralo, telefoniralo, i najbitnije, kad se više razgovaralo.
Robert RaponjaPrvi čin se odvija u odvjetničkom uredu doktora Vilima Šikuša, drugi na palubi broda Kraljica Marija, a treći ispred sobe istražnog suca. U djelu se prate prijelomni trenuci jednog zamršenog ljubavnog četverokuta. Ljubavni skandal koji je na pomolu otvara i financijsku aferu u kojoj autor vještinom pronicljivog komediografa satiričkom oštricom oslikava moral građanskog društva. Financijske afere, ljubavni skandali, pronevjere, prijevare dio su naše svakodnevice, pune novinske stranice, a novi skandal istiskuje prethodni. Postoje i mehanizmi zataškavanja skandala, vještog odvjetničkog interpretiranja činjenica, kao i prebacivanja pažnje javnosti na ‘zanimljivije’ teme.
U predstavi igraju Lidija Florijan, Katica Šubarić, Sara Moser, Siniša Novković / Vanja Jovanović i Goran Vučko. Kostime potpisuje Zdenka Lacina, scenografiju Jasmina Pacek, a odabir glazbe i projekcije Catalin Bocirnea.

Foto: Press

comment closed