fbpx

Svečana 50. izvedba predstave Kralj Rikard III

Zagreb…

U kazalištu Gavella svečana 50. izvedba predstave Kralj Rikard III

Kralj RikardU ponedjeljak, 30. prosinca 2019. godine u kazalištu “Gavella” održat će se svečana 50. izvedba predstave Kralj Rikard III. Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji kazališta “Gavella”.
U novo naručenom prijevodu Andyja Jelčića i viziji redatelja koji je u teatru “Gavella” uprizorio “San Ivanjske noći”, jedan od najuspješnijih naslova u povijesti naše kazališne kuće, dolazi nam Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom. “Kralj Rikard III.” obiman je dramski materijal, složen u svojim rodoslovnim labirintima, zahtjevan ne samo zbog kompleksne Kralj Rikarddramaturške spirale i slojevitih odnosa, već i radi emotivne zamke koju nam je engleski bard priredio. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim, ne promatrati događaje (i) njegovim očima. Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice, iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik…
Predstavu Kralj Rikard III. je, osim zagrebačke, vidjela je publika u Ljubljani, Skopju, Bitoli, Tivtu, Požarevcu i Novom Sadu, ukupno njih 15 tisuća. Osvojila je nagradu Zlatni studio, Bojana Gregorić Vejzović osvojila je nagradu za glumačku bravuru na Festivalu Purgatorije u Tivtu, a Ozren Grabarić nagradu za najboljeg glumca na Viminacium Festu u Požarevcu.
U žestokoj priči ispunjenoj strastima, s Ozrenom Grabarićem kao Rikardom III., pozornicu dijele i Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević. Režiju i scenografiju potpisuje Aleksandar Popovski, Andy Jelčić je prevoditelj, dramaturg je Dubravko Mihanović, Marita Ćopo potpisuje kostimografiju, autor glazbe je Marjan Nećak, autori videa Lana Cavar i Timy Šarec, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Foto: Press