fbpx

Premijerno: ‘Preko grma, preko trna..’!

Teatar Tirena…

Tko su orko, pasoglavac ili kako vile doživljavaju ljude?

Preko grmaTeatar Tirena priprema novu predstavu za djecu Preko grma, preko trna…, koja će premijerno biti izvedena u nedjelju, 6. travnja, u 18 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Predstavu je prema tekstu dramaturginje i dramske spisateljice Nine Horvat režirala kazališna redateljica Frana Marija Vranković, a likove tumače glumci Petra Težak i Ivan Bošnjak. Pretpremijera, koja je u slobodnoj prodaji, održat će se isti dan u 11.30 sati.
Preko grma, preko trna…’ predstava je u kojoj u šezdeset minuta publika može doznati zanimljive informacije o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. U njoj se Vila tinejdžerica oglušuje na roditeljske zabrane i prelazi granicu vilinske šume na Velebitu. Slušala je ona brojne bakine priče i čitala ih je u knjizi koju joj je baka poklonila za prošlu Jurjevsku noć, ali nikada nije upoznala nekoga tko je drugačiji od nje. Zbog toga se odluči istražiti svijet izvan svoje šume.  Istražujući upoznaje svakojaka bića i doznaje da izvan vilinske šume vrebaju razne opasnosti, pogotovo kad padne mrak. No nisu sva bića opasna, neka joj pomažu da se obrani i vrati kući.
Gledajući predstavu djeca i roditelji saznat će pije li vampir Jure Grando krv, kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti kudlaka, kakve veze fritule imaju s masmalićima, kako se može zauzdati orka, kako spriječiti urečljivca da te urekne i još mnogo toga!
Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Dio priča, mitova i legendi koji su se prenosili s koljena na koljeno je zapisan, a dio polako nestaje te zbog toga predstava želi upoznati djecu s tim dijelom hrvatske kulturne baštine.
Predstava je nastala uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Foto: Press