fbpx

Za dobar početak godine: Veganuary

Veganuary

Pet savjeta kako što lakše upoznati veganstvo u siječnju

Iako su blagdanski dani lagano iza nas, još uvijek imamo cijeli mjesec slavlja, ali i priliku da 2022. godinu započnemo zdraviji, vitalniji i suosjećajniji!

Veganuary

Za vegane, ekološke aktiviste i sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima još jedno dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuaryju.

Veganuary

Veganstvo ima dalekosežni utjecaj na život pojedinca, druga bića i svijet u kojemu živimo. Zato o veganskoj prehrani u siječnju razmišlja više od pola milijuna ljudi! Naime, prošle godine 500 000 zainteresiranih odazvalo se na poziv svjetske organizacije Veganuary za prelazak na veganstvo.

Veganuary

Veganuary – zanimljivi program poziva sve da se okušaju u veganstvu tijekom siječnja i ima veliku podršku poznatih ambasadora. Ove godine podršku su prvi put dale Venus Williams, Jane Goodall i Joanna Lumley, a ranije su na izazov pozivali Bryan Adams i gradonačelnik New Yorka Eric Adams.

Svi oni ustupili su svoje najdraže recepte za besplatnu kuharicu, koja je dostupna na www.veganuary.com.

Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i donosi pet odličnih savjeta uz koje su promjene lake:

1. Veganizirajte omiljene recepte: Potpuno eliminiranje životinjskih proizvoda nije teško uz činjenicu da se uopće ne morate odreći okusa i tekstura koje volite.

U većini trgovina postoji mnogo kvalitetnih i finih veganskih sireva, salama, jogurta, slatkiša i svega na što ste naviknuli, a sastojci koji daju teksturu i poseban okus određenim jelima (npr. jaja ili riba) lako se mijenjaju biljnim namirnicama. Opskrbite se njima!

2. Pozovite ukućane ili prijatelje da vam se pridruže: Veganska hrana još je ukusnija kada se dijeli! Podijelite vašu ideju o izazovu s prijateljima i članovima obitelji i neka vam veganstvo bude i prilika za povezivanje.

Razgovarajte o uvjetima u kojima životinje žive, ekologiji i zdravlju, šopingirajte, kuhajte, pijte kavicu s biljnim mlijekom i uživajte u novim okusima.

3. Počastite se naručenim veganskim jelom: Ponuda veganskih jela u restoranima, slastičarnicama, lancima brze prehrane i pekarnicama nevjerojatno je šarolika i sve veća!

Bilo da želite probati veganski burger, pizzu ili veganski wok, priuštite si odmor od kuhanja i planiranja bar jedan dan. Zaslužili ste.

4. Pročitajte neku od knjiga s temom veganstva ili pogledajte dokumentarac: Vrlo je vjerojatno da vam je sve vezano za veganstvo novo i da imate još mnogo upitnika iznad glave – od toga je li veganski proizvod i onaj koji sadrži naputak da ima mlijeka u tragovima do toga da vam nije jasno zašto med nije veganski.

Pročitajte online ili tiskanu knjigu o veganstvu, svratite do knjižnice Prijatelja životinja ili pogledajte neki od filmova na njihovu YouTube-kanalu. Svakako ćete naučiti puno toga.

5. Povežite se s onima koji izravno profitiraju od vaših pozitivnih odluka: Ako ne možete posjetiti neka od naših utočišta za životinje s farma, poput utočišta Plavi križ blizu Zagreba ili našičke Farmice, to vas ne sprječava da upoznate njihove štićenike.

Lajkajte na Facebooku njihove stranice i saznajte kako se igra Borna, najsretniji telić u Hrvatskoj, zašto ovca Eva misli da je pas, što vole jesti svinje Lajka, Luna i Bela i u koga se zaljubio magarac Miško. Lajkajte i strana utočišta poput Edgar’s Mission ili Esther the Wonder Pig.

Prijatelji životinja ovaj mjesec obilježit će kao mjesec pozitivnih promjena.

Više informacija i savjeta može se naći na www.veganopolis.net i www.veganuary.com.

Foto: Press – Prijatelji životinja – Veganuary