fbpx

Premijerno: Kad vrane zapjevaju

Zagreb…

Kad vrane zapjevajuViše od dva desetljeća nakon završetka Domovinskog rata, u Hrvatskoj je nepoznata sudbina čak 1903 osobe koje se vode kao nestale. Kad vrane zapjevaju dokumentarni je film scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, urednika u odjelu Dokumentarni sadržaji HTV-a, koji u 52 minute govori o životima članova obitelji i prijatelja, osoba nestalih u Domovinskom ratu. Film će biti pretpremijerno predstavljen u četvrtak, 14. studenoga u 19 sati, u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru. A svoju televizijsku premijeru imat će u nedjelju, 17. studenoga u 21:40 na Prvom programu HTV-a (HRT-HTV1).
Kad vrane zapjevajuOsobe koje su prihvatile da kroz dokumentarac upoznamo dio njihovih sudbina su Kristina i Tatjana Čakić, kćer i majka, čiji je otac i suprug identificiran i sahranjen nakon 9 godina potrage; Tanja Došen koja traži posmrtne ostatke svoga oca i dva strica; Vesna Malović koja je nakon 28 godina pokrenula postupak za proglašenje svoga supruga mrtvim; te Nenad Barinić i njegovi prijatelji bajkeri koji još uvijek tragaju za Mladenom Čupićem, nestalim ranjenikom iz Vukovarske bolnice, s kojim su, kako sami kažu, dijelili i „zadnji decilitar goriva za motore”.
Kako je i u kojoj mjeri nestanak osoba s kojima su dijelili intimnu životnu svakodnevnicu utjecao na njihove daljnje živote? U dokumentarcu svjedoče na kakve sve probleme nailaze u svakodnevnom životu u potrazi za istinom, te s kojim se sve pravnim, emotivnim, društvenim i inim problemima sučeljavaju. Zanimljiva su i njihova pojedinačna promišljanja o Domovinskom ratu i hrvatskoj državi danas.
Nenad Barinić, strip crtač i ilustrator, uz to što je u dokumentarcu jedan od protagonista, ujedno je i narator, i to tako što svojim strip crtežima i ilustracijama dočarava sudbinu, kako svog nestalog prijatelja Mladena Čupića, tako i sudbine nestalih članova obitelji drugih sudionika.
Film je sniman na širem području Vukovara i u Zagrebu, gdje su živjeli ili danas žive glavni protagonisti. U dokumentarcu lišenom bilo kakve politizacije trajno je prisutna samo želja da pronađu one koje traže.

Kad vrane zapjevaju
Snimatelji: Damir Bednjanec i Krešo Vlahek
Producent: Marko Kaić
Skladatelj: Zrinko Tutić
Montažer: Filip Karabelj
Scenarist i redatelj: Zdravko Fuček

Foto: Press