fbpx

Premijerno: U svitanje – Zatvorena i nepoznata vrata bratstva

Zagreb…

El Cristo de la Buena Muerte – U svitanje

U svitanjeHrvatska radiotelevizija u petak 19. travnja 2019. godine na Trećem programu (HRT – HTV3) premijerno prikazuje dokumentarni film U svitanje. Priča ovog zanimljivog dokumentarnog filma događa se u andaluzijskom gradu Jerez de la Frontera na jugu Španjolske gdje se svake godine početkom proljeća obilježava Veliki tjedan. No, način na koji Veliki tjedan obilježavaju stanovnici ovog mjesta drugačiji je i pokazuje njihovu duboku povezanost s vjerom, naslijeđem i tradicijom.
U svitanjeFilm na specifičan način otvara dosad zatvorena i nepoznata vrata jednog od najneobičnijih bratstava: “El Cristo de la Buena Muerte” (Krist dobre smrti). “Costalero” (nosač) i njegova supruga, predvodnik, “cantaor” (pjevač flamenca) i obitelj sudionika u procesiji anonimni su ljudi koji nam pružaju jedinstven i poseban uvid kako bismo s njima mogli hodati tihim ulicama Jereza. Cijele noći na svojim ramenima ponosno nose cijelu tradiciju svojeg sela, vjeru, uspomene i folklor. Film „U svitanje” nastoji ukazati kako je prelijepo naslijeđe ukorijenjeno u višestoljetnoj povijesti te je dio kulturnog blaga stanovnika ove španjolske regije koju odlikuju strast, ponos i štovanje tradicije.
Dokumentarni film „U svitanje” gledajte u petak 19. travnja na Trećem programu (HRT – HTV3) Hrvatske radiotelevizije u 20.05 sati.

Foto: Press