fbpx

Uz Profokus stilizirani kostimi i povratak u prošlost

Zagreb…

Profokus

ProfokusZa modu odnosno modne trendove kažemo da se tijekom povijesti često ponavljaju. Za Zagreb pak kažemo da je oduvijek bio grad u kojem se pratila moda i modni trendovi.
To potvrđuju i zanimljivi kostimi u kojima su se predstavile natjecateljice na nedavno održanom izboru u Zagrebu.
Davne 1880. godine, u Parizu zavladao je modni trend isticanja stražnjeg djela ženskog tijela.
Parižani su baš takav oblik duhovito nazvali ‘lijepe Pariške guze’. Baš taj dio tijela koji nikada nije bio istican dobio je svoj veliki značaj, a veličina i ispupčenost doživjela je svoj najveći raskoš krajem 1880. godine.
Iako komunikacija nije bila hitra kao danas, Zagrepčanke su i u to vrijeme bile dobro Profokusinformirane o modnom trendu Pariza. U Zagreb su stizali žurnali i samo one odvažne žene podizale su svoju stražnjicu pomoću raznih umetaka ispod haljine. Ova neobična forma koja se nije vratila u modu još od kraja stoljeća, bila je inspiracija i izazov kostimografkinjama koje se školuju u Učilištu Profokus, Danijeli Valentić Sever, Nikolini Ribarić i Petra Stojanović da izrade deset kostima.
Od dobrog poznavanja povijesnog kostima, sve do boja, forme i kroja, kostimografkinje u Profokusu samostalno su stilizirale i izradile kostime sa svim važnim elementima tog vremena. ‘Tkanine i pribor’ omogućili su živopisne tkanine od kojih su kostimi i izrađeni.
Važnu ulogu u ovakvim projektima zasigurno ima poticaj da se udruže svi koji svojom profesionalnošću mogu doprinijeti da finalni proizvod zgleda dobro.
Cijelom projektu pridružili su se frizeri stilisti koji se također obrazuju u Učilištu Profokus, kao i cijeli Profokus tim vizažista.

Profokus

Ovim projektom učilište je omogućilo da tijekom obrazovnog ciklusa polaznici stjeću praktična znanja, a njihov rad prikazan je u javnosti i tako može dobiti na važnosti i biti izložen javnom mijenju što je za svaku profesiju važan čimbenik.

Profokus

Foto: Profokus