fbpx

Zagrebački HNK o izazovima i planovima do kraja sezone

HNK Zagreb

Na konferenciji za medije Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na kojoj su prisustvovali intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere Giorgio Surian i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina govorilo se o protekloj kazališnoj godini, izazovima i postignućima u kazalištu te o planovima do kraja sezone.

HNK

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je zagrebački HNK u pandemijskoj godini uspio izvesti 14 premijera i čak 249 izvedbi. No ono što je najvažnije, HNK u Zagrebu uspio je protekle godine održati svoje programe i zadržati svoju publiku.

Naime, ukupna posjećenost kazališta u protekloj godini bilježi visokih 92 posto što je impresivan pokazatelj. Godina je završena s pozitivnim saldom na računu, i svi su pokazatelji da se zagrebački HNK estetski, organizacijski i financijski znalački nosio u kriznim situacijama vezanim uz epidemiju te se po svojim rezultatima izdvojio kao primjer u europskom kazališnom kontekstu.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina je, uspoređujući stanje s nekim europskim kućama, naglasio činjenicu da je ansambl ostao u vrhunskoj formi, radeći bez prestanka. Izdvojio je vrhunske kreacije “Ponos i predrasude”, “Orašara” koji je već tradicionalno izazvao najveće zanimanje publike, te “Decadance” izraelskog koreografa Ohada Naharina koji je značio snažan repertoarni iskorak u kojem su plesači uz najizvrsnije izvedbe klasičnih baleta, pokazali vrhunsku spremnost za suvremene stilove.

Ova će predstava na ljeto biti izvedena u sanktpeterburškom teatru Boljšoj, što će biti kruna ovogodišnje sezone. Jakovina je najavio premijeru tradicionalnog baleta “Giselle”, te “Gospođu Bovary” u koreografiji Valentine Turcu.

U Operi je ravnatelj Giorgio Surian naglasio vrhunsku razinu premijernih izvedbi Gluckove opere “Orfej i Euridika” redateljice Anice Tomić, “Posljednjeg intermezza” Berislava Šipuša, Puccinijeve “Lastavice” u scenskoj i vizualnoj postavci slavnog Huga de Ana te komorne opere “Medij” Gian Carla Menottija.

Opera je u pandemijskim uvjetima priredila brojne muzičke programe u sklopu Ljetnih večeri HNK, a do kraja sezone, ravnatelj Surian najavio je spektakularne premijere “Traviate” i “Eugenija Onjegina” s najboljim domaćim snagama i gostima iz inozemstva.

Za Dramu HNK protekla je godina bila u ženskom znaku, od praizvedbe nagrađenog teksta Monike Herceg “Gdje se kupuju nježnosti”, nove drame “64” Tene Štivičić, do “Genijalne prijateljice” Elene Ferrante.

HNK

Ravnatelj Ivica Buljan govorio je o novoj generaciji redateljica poput Marine Pejnović i Arije Rizvić koje su pokazale vrhunsku spremnost da preuzmu najzahtjevnije projekte.

Do kraja sezone najavio je premijere “Povijest pčela” Maje Lunde u režiji Erika Ulfsbija, “Zločin na kozjem otoku” redatelja Paola Magellija te autorski projekt Bobe Jelčića koji će biti prikazan u mreži europskih teatara Prospero. Drama HNK u koprodukciji s teatrima iz Toulousea i kazalištem Ulysses priprema Čehovljevog “Ujaka Vanju” u režiji Galina Stoeva, “Ratne reportere” redatelja Sebastiena Foucaulta, te projekt oko redateljice Katie Mitchell kojeg će režirati Anica Tomić.

Buljan je najavio i gostovanja koja su koprodukcije HNK u Zagrebu, pa ćemo tako vidjeti kultni “Subotex” Thomasa Ostermeiera, “Ljubav” Pippa Delbona i “Bratstvo” Carole Guiela Nguyen.

Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako do kraja sezone sa svojim timom i ansamblima želi prikazati vrhunska ostvarenja te finale europskih projekata koji su produkcijski bili spremani nekoliko sezona unatrag.

Najavila je i ove godine Ljetne večeri s bogatim programom na otvorenom, ispred kazališta. Osvrnula se na izjave o osnivanju Konzorcija nacionalnih kazališta, u kojima se u negativnom kontekstu spominje zagrebački HNK i naglasila da je upravo ona pokrenula redovite radne sastanke svih intendanata i to od 2015. godine.

Zagrebački je HNK jedino nacionalno kazalište koje je gostovalo u cijeloj zemlji, od Pule, Pazina, Čakovca, Vukovara do Dubrovnika, te s čak deset gostovanja u HNK Rijeka i petnaest u splitskom HNK.

Foto: Press – HNK Zagreb Mara Bratoš