fbpx

Osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića

In memoriam na Mustafu Nadarevića

Od srijede do nedjelje, 24. do 28. veljače 2021. godine, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, kino Tuškanac prikazat će osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Nadarevića

Program filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića kino Tuškanac otvara u srijedu drugim dugometražnim kino-filmom Emira Kusturice Otac na službenom putu (1985), nostalgičnom, oporom dramom s mnogo humora, nagrađenom u Cannesu. Glumačku postavu čine Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

mala pljacka

U četvrtak slijedi Mala pljačka vlaka (1984) koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog opusa Dejana Šorka, a u ovom je na meti vestern. Film ima impresivnu glumačku ekipu, osvojio je nagradu publike na pulskom festivalu, a potvrdio se i u kinima. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i Priču iz Hrvatske (1991) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Na rasporedu u petak je Gluvi barut (1990), izvrsna ratna drama Bahrudina ‘Bate’ Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Riječ je o uspjeloj adaptaciji istoimenog romana Branka Ćopića, za uloge u kojoj su Mustafa Nadarević i Branislav Lečić nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi Kod amidže Idriza (2004) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama te izgubljenosti dvoje ljudi koji su u ratu izgubili sina. Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

miris dunja

Subota donosi Miris dunja (1982) Mirze Idrizovića, romantičnu ratnu dramu nagrađenu Zlatnom arenom za najbolji scenarij. Posrijedi je suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, sa sjajnom interpretacijom Mustafe Nadarevića, čiji je izniman glumački potencijal pulski žiri propustio nagraditi. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i Već viđeno (1987) Gorana Markovića, film nagrađen s pet Zlatnih arena u Puli i ostvarenje koje je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

glembajevi

Program sjećanja na Mustafu Nadarevića završava u nedjelju Glembajevima (1988) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže koja je postala hrvatski filmski klasik. Vrdoljak je upečatljivo našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Kinoteka: Sjećanje na Mustafu Nadarevića

Srijeda, 24.02.
19:00 Uvod: Juraj Kukoč, viši filmski arhivist
Otac na službenom putu (Emir Kusturica, 1985), 136′

Četvrtak, 25.02.
18:00 Mala pljačka vlaka (Dejan Šorak, 1984), 103′
20:00 Priča iz Hrvatske (Krsto Papić, 1991), 100′

Petak, 26.02.
18:00 Gluvi barut (Bahrudin ‘Bato’ Čengić, 1990), 116′
20:00 Kod amidže Idriza (Pjer Žalica, 2004), 94′

Subota, 27.02.
18:00 Miris dunja (Mirza Idrizović, 1982), 97′
20:00 Već viđeno (Goran Marković, 1987), 102′

Nedjelja, 28.02.
19:00 Glembajevi (Antun Vrdoljak, 1988), 120′

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.
Ulaz na filmove Mala pljačka vlaka, Priča iz Hrvatske, Glembajevi je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni (25 kuna).

Foto: Press