fbpx

Premijerno: Opera Giacoma Puccinija Lastavica u HNK Zagreb

Lastavica Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija

Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine a premijerno će biti izvedena u HNK u Zagrebu 21. listopada.

Lastavica

Puccini je djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

– Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična a cijela opera je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan – rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian.

– Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Ovo je scenska opera i mislim da ju je bitno izvesti a publici vjerujem da će se jako sviđati – izjavio je Surian.

LASTAVICA
(La rondine)

Opera u 3 čina

Dirigenti: Lorenzo Passerini, Matija Fortuna
Redatelj, scenograf, kostimograf: Hugo de Ana
Oblikovatelj svjetla: Valerio Alfieri
Zborovođa: Luka Vukšić
Asistent dirigenta: Matija Fortuna
Asistent redatelja i koreograf: Michele Cosentino
Asistentice kostimografa: Cristina Aceti, Mia Rejc Prajninger
Asistentica scenografa: Nathalie Deana

Lastavica – Premijera: 21. listopada 2021.

Foto: Press HNK Zagreb