fbpx

Madama Butterfly Giacoma Puccinija u HNK Zagreb

Zagreb…

Madama ButterflyDanas je održana konferencija za medije u povodu izvedbe Madama Butterfly u HNK u Zagrebu, a na njoj su sudjelovali Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, Furio Radin, predsjednik UI, Fabrizio Somma, predsjednik Universita’ Popolare di Trieste, Luciano Messi, intendant Arena Sferisterio di Macerata, Nikša Bareza, dirigent te Pier Luigi Pizzi, redatelj.
U povodu 25. obljetnice osnutka Talijanske unije i 20. obljetnice Ugovora o pravima manjina između Republike Italije i Republike Hrvatske, 5. i 7. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bit će izvedena opera Madama Butterfly Giacoma Puccinija, u režiji Pier Luigija Pizzija.
Madama ButterflyIzvedba ove opere rezultat je koprodukcije Arene Sferisterio iz Macerate i HNK u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Talijanskim institutom za kulturu, Narodnim sveučilištem iz Trsta te Talijanskom unijom.
Madama Butterfly, jedno od najizvođenijih djela u povijesti opere, na zagrebačku scenu dolazi kao primjer visoke talijanske kulturne izvrsnosti, a suradnja s orkestrom i zborom Hrvatskoga narodnog kazališta, pod dirigentskom palicom maestra Nikše Bareza, svjedoči na najbolji način o kulturnoj suradnji između Republike Italije i Republike Hrvatske.
Intendatica HNK u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, istaknula je kako se radi o iznimnom događaju kojim se još snažnije povezuju dvije susjedne zemlje. HNK u Zagrebu ovom predstavom ujedno i započinje suradnju s prestižnim talijanskim glazbenim festivalom, nudeći pritom svojim gledateljima nezaboravan glazbeni doživljaj.
Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Adriano Chiodi Cianfarani, ukazuje na izvrsnost veza između Hrvatske i Italije, posebno ističući vitalnost odnosa na području kulture, obogaćenih ne samo dubokim povijesnim vezama nego i plodnom prisutnošću hrvatske manjine u Italiji i talijanske manjine u Hrvatskoj. Visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle potvrđuju značaj ove inicijative u kontekstu odnosa između naših dviju zemalja.
Madama ButterflyJednu od svojih najdirljivijih i najpopularnijih opera Puccini je skladao na riječi poznatih libretista Giuseppea Giacose i Luigija Illice. Ova tročinska opera praizvedena je 17. veljače 1904. u Milanu, i od tada zauzima stalno mjesto u repertoaru gotovo svih svjetskih opernih kuća.
Priča je to o iskrenoj i potresnoj ljubavi petnaestogodišnje Japanke zvane Butterfly / Leptirica i njezinoj odanosti voljenomu čovjeku čak i po cijenu prokletstva koje joj prijeti u njezinoj zatvorenoj zajednici. Pune tri godine, napuštena i u siromaštvu, ona tvrdoglavo i svakodnevno očekuje povratak svog voljenoga u domovinu, danonoćno promatrajući s prozora svoje kuće luku, iščekujući brod, koji bi joj trebao vratiti njezinu ljubav i radost.
Madama ButterflyRedatelj Pier Luigi Pizzi više je od šest desetljeća prisutan na najvažnijim svjetskim kazališnim pozornicama i festivalima, a u svojoj iznimno bogatoj kazališnoj karijeri postavio je golem broj opernih predstava klasične i suvreme operne literature te za svoj rad dobio prestižne međunarodne nagrade i odličja.
U operi nastupaju: Donata D’Annunzio Lombardi kao Cio-Cio San, Annunziata Vestri kao Suzuki, Diana Hilje kao Kate Pinkerton, Massimiliano Pisapia kao Benjamin Franklin Pinkerton, Giuseppe Altomare kao Sharpless, Damiano Salerno kao Konzul, Božimir Lovrić kao Goro, Nikša Radovanić kao Yamadori, Siniša Štork kao Ujak Bonzo, Alen Ruško kao Komesar, Igor Hapač kao Matičar, Kristina Anđelka Đopar kao Majka, Tamara Cipek kao Tetka i ostali.

Foto: Press