fbpx

Svečano otkriven spomenik u čast Toši Proeskom!

Spomenik u čast Toši Proeskom u Novoj Gradiški

Svečano otvorenje spomenika Toši Proeskom održalo se danas na Šetnici ‘Novogradiških zanimljivosti’ u Novoj Gradiški.

Proeskom

Ceremoniji svečanog otkrivanja kamenog kipa u čast Toši Proeskom prisustvovali su Nj. E. g. Milaim Fetai veleposlanik Sjeverne Makedonije, predsjednica gradskog vijeća gđa Dinka Matijević, gradonačelnik gdin Vinko Grgić, zamjenik gradonačelnika gdin Borislav Vidošić, voditeljica odsjeka društ. djela. gđa Mihaela Đeraj, gradonačelnik grada Kruševa Tome Hristovski, predsjednik savjeta općine Kruševo Andrej Nikolovski, predsjednik udruge Vlaha ‘Mandra’ – Skoplje Mite Mitev, član Odbora udruge ‘Mandra’ – Skoplje Nikola Odžaklievski, predstavnici rukometnih veterana Sjeverne Makedonije Pepi Manaskov i Srećko Georgievski, predstavnici Gradskog vijeća grada Nove Gradške, predstavnici tvrtke Tehnix – donatori spomenika Toše Proeskog, kipar i umjetnik Slavko Bunić, doktorica Terezija Grgić, direktorica Hit Recordsa Kristina Krajna, te Tošini bliski prijatelji Snježana i Miroslav Popović.

Proeskom

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata.

Proeskom

Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama, a komunalna poduzeća koriste tehnologije Tehnix-a. Kako je grad Prilep rodno mjesto Toše Proeskog, često su s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa, razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi koji je svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima sve nas osvajao osjećajima poštovanja njegove posebnosti.

Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške.

Misao vodilja gospodina Đure Horvata, bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni gradu Nova Gradiška što je omogućila da u svoju gradsku jezgru postavi kamenu statuu koja će sve prijatelje Makedonije, pa i prolaznike, štovatelje života i brojne druge, pjesmom Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim.

Cijela kompanija Tehnix na čelu s gospodinom Đurom Horvatom, osobno se zahvaljuju kiparu i umjetniku gospodinu Slavku Buniću, što je sve svoje vještine i ljubav prema Toši uklesao u trajni lik i spomen svih nas štovatelja Toše Proeskog, jer kao što je on rekao:

– Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima.

Foto: Press – Motionplay Agencija & Hit Records