fbpx

Premijerno – Trnoružica u režiji Saše Broz

Braća Grimm – Trnoružica u režiji Saše Broz

– Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast najaviti novu premijeru, koja će se održati u petak 18. lipnja 2021. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak 17. lipnja 2021. u 18 sati – poručuju iz kazališta.

Trnoružica

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja premijeru predstave Trnoružica, klasičnog naslova literature namijenjene djeci. I nakon nebrojenih filmskih, kazališnih i književnih adaptacija, Trnoružica i dalje zaokuplja dječju maštu te živi (i spava) kao prava zvijezda bajkovite literature. Lutkarska adaptacija u režiji Saše Broz slijedi klasični predložak uz raskošne lutke Davida Peroša Bonnota i romantičnu glazbu Alana Bjelinskog te dosjetljivo premošćuje jaz između prošlosti i sadašnjosti.

Trnoružica

Nakon duga čekanja kraljica i kralj pomoću čarolije neobičnog račića iz obližnje šume dobiju kćer. Dijete nazovu Ružica po kraljičinom omiljenom cvijetu. Povodom rođenja održi se slavlje na koje su pozvane i tri vile iz kraljevstva. To su nestašna i pomalo šašava vila Marica, vila Ljubica koja dane provodi zadubljena u knjige i odgovorna Katica, koja uvijek sve dovodi u red.

U trenutku darivanja iznenada se pojavi njihova zla sestra, čarobnica Hedviga. Iz osvete što nije bila pozvana Hedviga proklinje Ružicu: kraljevna će se kada stasa u djevojku nabosti na ružin trn i umrijeti. Vila Marica, čije je darivanje Hedvigin dolazak prekinuo, ublaži kletvu. Na spomenuti dan Ružica neće umrijeti, već utonuti u dugi san iz kojeg je može probuditi samo poljubac prave ljubavi. Kada se nakon dvjesto dugih godina čekanja na njihovim vratima pojavi mladi vrtlar, čije su vješte ruke prijeko potrebne zapuštenome dvorcu, otkrit će se sudbinska povezanost tih dvaju naoko nepovezanih svjetova.

U predstavi Trnoružica glume Katarina Perica Kirin kao Trnoružica, Adam Skendžić kao kraljević te Matija Prskalo, Ana-Marija Percaić, Matilda Sorić, Marina Kostelac, Dinka Vuković i Jadran Grubišić. Lutke je oblikovao David Peroš Bonnot, a glazbu je skladao Alan Bjelinski. Za scenografiju je zaslužna Sara Haas, a za oblikovanje svjetla Igor Matijevac.

Foto: Press – Ines Novković