fbpx

Životinje – Doživotni zatočenici na plakatima diljem Hrvatske

Iako je naš lockdown imao početak i kraj, za životinje nema cjepiva ni ukidanja mjera

U Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Slavonskome Brodu, Poreču, Omišlju, Splitu, Šibeniku i drugim gradovima diljem Hrvatske na jumbo plakatima mogu se vidjeti poruke koje povezuju neugodan osjećaj nemoći zbog oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima kojima, za razliku od nas, taj osjećaj neće nikada proći.

životinje

Vizuali s portretima majmuna i lava iza rešetaka, koji su nastali u suradnji Prijatelja životinje i agencije Spellcaster, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

životinje

– Zoološki vrtovi izolacija su koja ne prestaje ukidanjem protuepidemijskih mjera. U stvarnosti, to su stravična mjesta za svjesna bića koja žele slobodu jednako kao i mi. Posjetitelji zooloških vrtova uglavnom odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tužnoj sudbini tih zatvorenika.

No svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova, spoznati svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe i sve ostalo što zbog zarade uporno skrivaju od javnosti – hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika – kažu Prijatelji životinja.

Nadaju se da će plakati sve nadahnuti na spoznaju kako životinjama nije mjesto u zatočeništvu, gdje se do ludila dosađuju u skučenom prostoru, daleko od svojih prirodnih staništa, i da će shvatiti da je neposjećivanje zoo-vrtova jedino rješenje koje bi moglo privesti kraju agoniju milijuna životinja čiji je cijeli život ograničen na nekoliko četvornih metara.

– Unatoč navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi više su ‘zbirke’ zanimljivih ‘primjeraka’ nego stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa. Zbog zatočeništva i reguliranja režima hranjenja i parenja, životinje u zoološkim vrtovima ne ponašaju se prirodno i zato se tamo ne može saznati kako žive u svojem stvarnom okruženju.

Također, izgled njihovih nastambi najčešće je usmjeren na doživljaj posjetitelja, a ne na dobrobit životinja. Nedostatak privatnosti i mentalne stimulacije dovodi ih do psihičkih poremećaja, zoohoza, koje se u nekim slučajevima pokušavaju prikriti davanjem ljudskih tableta za smirenje, a psihoaktivne lijekove daju životinjama i kako bi ih prisilili na razmnožavanje – dodaju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da donacijom ili podjelom vizuala na društvenim mrežama podrže kampanju Zaobiđi zoološki o kojoj se može više saznati na www.zaobidi.net.

Foto: Press