fbpx

Stephan Lupino: Moj uzor u humanitarnom radu je Majka Tereza

Za Scena.hr…

Što više pomažeš, više dobiješ, kaže Stephan Lupino

Stephan LupinoProslavljeni svjetski fotograf i umjetnik Stephan Lupino ovih dana završava posljednje pripreme i dogovore za veliku humanitarnu akciju ‘Opus Vatreni za siromašnu djecu Hrvatske‘. Lupino je za portal Scena.hr otkrio više detalja o humanitarnoj akciji.
– Humanitarna akcija koju pripremam nosi ime ‘Opus Vatreni za siromašnu djecu Hrvatske’ i održat će se uoči gostovanja reprezentacije Španjolske u Zagrebu, u studenom, u sklopu UEFA natjecanja Liga nacija – rekao je Stephan Lupino za portal Scena.hr te dodao kako će organizacijski nositelj humanitarnog događaja biti zaklada ‘Vatreno srce‘.
Stephan Lupino– Jako je teško da ja sam cijelu zamisao oko humanitarne aukcije provedem u djelo, da nađem neku instituciju koja bi mi pomogla u organizacijskom i provedbenom dijelu. Zato sam se razgovarao s izbornikom Dalićem, koji mi je rekao da je zaklada ‘Vatreno srce‘ na čelu s doktorom Paladinom ta koja bi mogla biti ta kroz koju će se sve odraditi na radost mališana bez roditeljske skrbi u Hrvatskoj. Napravit ćemo donatorsku večeru s cijelom reprezentacijom, dva do tri dana prije utakmice kad svi budu na okupu, a onda će uslijediti velika humanitarna aukciju dijela mojih radova iz opusa Lupinizam posvećen Vatrenima – kazao je Lupino te za čitatelje portala Scena.hr ispričao koji su to radovi.
Stephan Lupino– Na aukciji će biti slike koje sam izradio za vrijeme SP u Rusiji među kojima posebno ističem sliku sa sto križeva, sliku sa šahovnicom na kojoj piše Hrvatska nogometna reprezentacija s imenima Vatrenih i trenera Dalića te sliku za Vatrene iz 1998. godine. A tu su i moji radovi iz drveta. Pet križeva; dva posvećena Vatrenima iz 1998. godine koji su bili brončani, dva križa su izrađena kao posveta Vatrenima koji su postali srebrni na SP u Rusiji ove godine, a peti je napravljen kao apstraktna šahovnica.
A Stephan Lupino se je u dosadašnjem radu već nekoliko puta susreo s humanitarnim akcija i svaki put je, kako kaže, sa zadovoljstvom u njima sudjelovao te je ovom prilikom posebno naglasio:
– Uzor u humanitarnom radu mi je Majka Tereza. Kad sam radio u Klaićevoj bolnici, oko šest mjeseci, akciju ‘Moji anđeli‘, to mi je bila najteža, ali i najinspirativnija za moj daljnji rad. U humanitarnom radu mi je glavna misao: ‘Što više pomažeš, više dobiješ‘.
I za kraj upitali smo Lupina što priprema do kraja godine, na što je umjetnik uz zagonetni osmjeh poručio:
– Novosti ubrzo stižu. Uz završne pripreme oko humanitarne akcije, trenutno sam okupiran i dovršenjem nove skulpture iz opusa Lupinizam. Dosta je samo reći da koristim tehnologije laserskog rezanja metala Kovač Čelik. Znači, spremamo se za 22 stoljeće jer sam uvijek sto godina ispred svih.

Foto: Scena.hr