fbpx

Storije o neponovljivima – nova dokumentarna serija

Na TV…

Luksa i Vedran Benic, Storije o neponovljivima– Svako mjesto, pogotovo ako ima sreću ili nesreću da ga oplakuju valovi Mediterana, ima svoje redikule, zevzeke, spadala, arlekine ili kako se sve još ne zovu. U Dubrovniku je za te i takve ljude skovan naziv oriđinali, koji razotkriva posebnost odnosa Dubrovčana prema njima. Dok je, primjerice, naziv redikul izvedenica iz talijanske riječi za smiješnu, pa i ludu osobu, u korijenu je dubrovačke riječi oriđino časna oznaka originalnosti i jedinstvenosti. Ona osigurava poseban položaj u mikrokozmosu Grada jer su oriđinali svojevrsnim protuutegom onim građanima koji se obično nazivaju uglednicima – ističe Vedran Benić.
Storije o neponovljivimaU srijedu 8. studenoga Hrvatska radiotelevizija počinje prikazivati novu dokumentarnu seriju Storije o neponovljivima. U sedam polusatnih nastavaka serija se bavi temom dubrovačkih osobenjaka, ekscentrika, čudaka, boema ili vlastitih unikata, kako ih je u pjesmi Balada neponovljivijeh nazvao Luko Paljetak. HRT-ov doajen i autor serije Vedran Benić ističe kako oni nisu dubrovačka posebnost.
I doista, dubrovački su neponovljivi likovi oduvijek imali povlasticu nesmetano javno iznositi ono što drugi nisu htjeli ili smjeli govoriti, tako da imaju ulogu svojevrsnih suvremenih srednjovjekovnih dvorskih luda ili možda bolje svevremenih jer već Marin Držić u svojim komedijama poimenično spominje neke oriđinale oštra jezika, nedvojbeno autentične jer im se imena mogu pronaći i u starim dokumentima. U eri je tiskovina odlazak svakoga od tih i takvih neponovljivih Dubrovčana redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskim listovima, što je inače povlastica tzv. zaslužnih građana, a 1925. i 1926. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom Galerija dubrovačkijeh oriđinala.
Storije o neponovljivimaNostalgična i humorom prožeta priča o dubrovačkim originalnim likovima u HRT-ovoj dokumentarnoj seriji Storije o neponovljivima prerasta u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravome značenju. Scenarist je, pripovjedač i urednik Vedran Benić, a redatelj Lukša Benić. Dokumentarna serija je ostvarena u suradnji Odjela za dokumentarnu proizvodnju Hrvatske radiotelevizije i HRT-ova centra Dubrovnik. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, glazbu potpisuje Vicko Dragojević, izvršna je producentica Marija Kosor, autor špice i kolorist Denis Golenja, a dizajneri zvuka Iva Ivan i Srđan Popović.
Storije o neponovljivima– Ideju o seriji nosim već dugo, a intenzivno sa sinom Lukšom, koji je redatelj serije, posljednje godine tri do četiri godine. Naime, znao sam da ljubav, emociju i posvetu mogu dati samo oni koji znaju likove i mentalitet, pa je najveći dio posla odradila ekipa HRT-ova centra Dubrovnik, a završne postprodukcijske poslove odradila je Lukšina ekipa u Zagrebu. Oriđinali i svi drugi neponovljivi dubrovački likovi predstavljaju zapravo zrcalnu sliku Grada i tko ih uspije prepoznati, upoznat će i dubrovačku dušu. U svakome slučaju, serija je posveta jednomu u široj javnosti nepoznatom Dubrovniku, daleko od uobičajenih stereotipova turističke vreve i statistike dolazaka i noćenja – ističe scenarist i urednik serije Vedran Benić.
– Osnovni je problem bio kako pronaći ispravan model, ključ preko kojega bi se sjećanja i gradski mitovi uobličili u suvislu cjelinu, širu priču o tome što Dubrovnik jest ili je nekoć bio. Nismo htjeli tek nabrojiti osebujne likove koji su svaki na svoj način obilježili određeno razdoblje, nego složiti komadiće nostalgije i kronologije u svojevrsnu mikropovijest Dubrovnika, odnosno života u Gradu. Pokušali smo doći do odgovora i na fenomenološka pitanja poput onoga o važnosti takvih ljudi za opći identitet mediteranskoga mjesta ili njegovih stanovnika. Pritom smo snimili sjećanja više od sedamdeset sugovornika, a nadam se da smo uspjeli uhvatiti emociju zbog kojih će se fragmenti nostalgije pretvoriti u sentimentalno putovanje zanimljivo i široj publici – poručuje redatelj serije Lukša Benić.
Dokumentarna serija Storije o neponovljivima prikazivat će se srijedom na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.00 sati, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Vedran Jerinić