fbpx

Dosjei tajne službe: Špediteri i trgovina oružjem

Na HRT…

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu 27. studenog u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet na Prvom će programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21 sat prikazati dokumentarni film Dosjei BND-a: Špediteri i trgovina oružjem.
Tajni dokumenti do kojih je došla ekipa filma Špediteri i trgovina oružjem nakon godina istraživanja dokazuju da je njemačka obavještajna služba BND snažno upletena u izvoz oružja u krizna područja ili ratne zone diljem svijeta.
Špediteri i trgovina oružjemProvode strogo povjerljive operacije kako bi izbjegli nadzor odgovornih službi te zaobišli Zakon o kontroli ratnog oružja i međunarodni embargo. Oružje se šalje iz tajne luke u Ukrajini koja ne postoji ni na jednoj karti.
Snimke američkih satelita prikazuju luku u kojoj nosači utovaruju tenkove, haubice i ostalu ratnu opremu. Upleteni su brodovi bar dvaju njemačkih prijevoznika. No te tvrtke ne djeluju na vlastitu ruku. E-mailovi iz tajnih dokumenata pokazuju da su u stalnom dosluhu s BND-om te da katkada posluju čak i na njihovu inicijativu.
Sugovornici u filmu su Niels Stolberg, bivši čelnik brodarskog poduzeća “Beluga”, Viktor Juščenko, predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. i Mikola Malomuža, bivši šef obavještajne službe. Malomuž je ekipi ovog dokumentarca ponudio ekskluzivni pristup luci Oktjabrsk u Ukrajini, što do sada nije pošlo za rukom ni jednom drugom snimateljskom timu.

Foto: Press