fbpx

Svečano otvorene XXIV. zimske olimpijske u Pekingu

XXIV. zimske olimpijske u Pekingu

Spektakularnom dvosatnom svečanošću, prepunom svjetlosnih efekata i simbolike iz kineske tradicije, na tek u trećinskoj mjeri ispunjenom Nacionalnom stadionu, poznatom kao Ptičje gnijezdo, otvorene su XXIV. zimske olimpijske u Pekingu.

XXIV. zimske olimpijske

Hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosili su olimpijski debitanti – alpska skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

XXIV. zimske olimpijske

U kineskoj prijestolnici, kao prvom gradu koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske igre u povijesti olimpizma, ZOI je otvorio kineski predsjednik Xi Jingping, u društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha.

Svečanosti otvaranja ZOI-ja nazočila je i hrvatska članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović.

Zahvaljujući domaćinu na uloženim naporima za održavanje “još jednih sigurnih Igara”, Bach je poručio:

– Vi, olimpijski sportaši, pokazat ćete ovdje kako bi svijet izgledao kada bismo svi poštivali ista pravila. Ovdje neće biti nikakve diskriminacije, u iduća dva tjedna borit ćete se za najveću nagradu, dok živite zajedno pod jednim olimpijskim krovom.

Najdublje suosjećam sa svim sportašima koji zbog pandemije ne mogu ostvariti svoj olimpijski san…

Za Lijepu našu će na XXIV. zimske olimpijske u Pekingu nastupiti 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka Ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard).

Prva će na borilište upravo snowboardašica Lea Jugovac, koju u Zhangjiakouu očekuju kvalifikacijski nastupi u slopestyleu (subota, 3.45 – 5.50).

Do 20. veljače u trima natjecateljskim zonama na XXIV. zimske olimpijske u Pekingu će nastupiti 2871 sportaš i sportašica iz 91 države svijeta, a u 15 sportova i sportskih grana podijelit će 109 kompleta medalja. (hoo/vk)

Foto: Press Jaki Franja (HOO)