fbpx

Zlatko Dalić: Svjesni smo da zaslužujemo kritike

Moja je ambicija puno veća od onoga što Hrvatska trenutno pokazuje i kako igra, rekao je izbornik Zlatko Dalić

– Slažem se da uvijek moramo biti najbolji, to je ono što se od nas očekuje. Doživjeli smo poraz od Slovenije, koji nas je jako zabolio i koji je sigurno ostavio posljedice. Puno smo razgovarali o svemu tome u protekla dva dana, analizirali puno stvari. Svjesni smo da nismo bili dovoljno dobri da napravimo rezultat, barem da ne izgubimo. Svjesni smo da zaslužujemo kritike, pogotovo ja. Ja sam izbornik, ja tu momčad vodim i selekcioniram i od toga ne bježim. Dakle, na meni je da poradim na tome da se popravimo i da budemo onakvi kakvi moramo biti. Moja je ambicija puno veća od onoga što Hrvatska trenutno pokazuje i kako igra – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija danas protiv Cipra u Rijeci, u 18.00 sati traži iskupljenje za poraz od Slovenije na početku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

– Prihvaćam sve kritike, iako bi priča, da smo zabili pogodak na početku iz onih dviju prilika, bila sasvim drukčija. Vjerojatno bismo govorili o odličnoj taktici, o učinkovitom rombu, Vlašiću i Kramariću, nadopunjavanju, golu, prilikama… Na žalost, nismo uspjeli, a rezultat je taj koji diktira opći dojam. U Sloveniji nam je nedostajalo ono što je imao Portugal protiv Hrvatske na Euru mladih U-21 reprezentacija. Hrvatska se branila, a Portugal sto puta ubadao u prazni prostor iza leđa naše obrane. Mi u Ljubljani to nismo radili, nego smo išli na pas u širinu, kao da se odmaramo u igri, a ne kao da gubimo. To je ono što sam zamjerio dečkima, protiv Cipra moramo biti puno aktivniji, tražiti proboj u situacijama “jedan na jedan”, tražiti višak. Dakle, zaključak: nismo bili dobri, kritike su opravdane i ja ih prihvaćam – dodao je Zlatko Dalić.

Zlatko Dalić

Izbornik Zlatko Dalić protiv Cipra najavljuje promjene u igri prema naprijed.

– Vratit ćemo se našem starom sustavu igre u kojem će Budimir biti istureni napadač, jer kad je on ušao u igru protiv Slovenije ipak je bilo drukčije, iako se ne mogu oteti dojmu da je bilo dobro i u prvih dvadeset minuta, kad je bilo prostora i međuprostora. Međutim, kad su Slovenci zabili gol, više nije bilo prostora. Protiv Cipra ćemo pokušati stvoriti višak preko bokova, jer će protivnik opet biti zgusnut, u formaciji 5-4-1, s pokušajem kontre i polukontre, što uvijek može biti nezgodno. Međutim, moramo preuzeti još veći rizik i postaviti se kao viceprvaci svijeta. Imao sam u planu da u ove tri utakmice rasporedimo snagu i energiju, ali očekivao sam da ćemo u Sloveniji ostvariti povoljan rezultat pa ću se na to moći odlučiti već protiv Cipra. Neću napraviti sve kako sam planirao, ući ćemo s Budimirom kao centralnim napadačem, dvama krilnim igračima koji će stajati visoko i to će biti promjena – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

– Nedostajalo nam je energičnosti, proboja “jedan na jedan”, to je bio problem. Nismo preuzimali odgovornost, nismo ulazili u prazan prostor, tražili smo loptu u noge i naravno da je tako teško bilo probiti Slovence. Nije bio problem u taktici, jer smo znali kako Slovenija igra, uostalom pogodili smo sastav u kojem će istrčati. Međutim, izgubili smo od Slovenije, moramo to zaboraviti i okrenuti se Cipru. Vrsaljko? Šime će igrati, pokazao je dobru energiju, spreman je i počet će utakmicu. Pogledali smo ih dobro, kod njih se dogodila smjena generacija, stvaraju novu momčad. U prvih jedanaest imaju osmoricu igrača iz ciparske lige, a znamo da je ona ispred HNL-a po koeficijentima. Tu činjenicu ne smijemo shvatiti olako. Moramo ući u utakmicu kao da igramo protiv najbolje momčadi – zaključio je Zlatko Dalić.

Foto: Press- Drago Sopta/HNS