fbpx

Ivica Trušček ‘Terror’: Dagestanac me nije impresionirao!

The Terror…

Ivica TruščekIvica Trušček naš MMA borac uoči današnje borbe u Rusiji protiv domaćeg borca Dagestanca Imanalija Gamzatanova, ekskluzivno je za portal Scena.hr najavio današnju borbu te otkrio želju da u ovoj godini doma djeci donese FFC pojas lake kategorije.

Scena: Odakle nadimak ‘Terror’!
Iz potrebe. U Finskoj najavljivači, ne mogu izgovoriti ni Ivica, a kamoli Trušćek bez da im se zaveže jezik i ispadne sve samo ne moje prezime. Bio sam primoran izabrati si prepoznatljivo ‘umjetničko ime’. Mislim da sam dobro pogodio sa ‘Teror’, slična slova su kao i u mom prezimenu i ljudi me već pod tim nadimkom.

Scena: Koji stil borbe preferirate?
Prvih tridesetak borbi sam forsirao rušenje protivnika na leđa i udaranje do prekida, ta tehnika je znana kao ‘ground and pound’. To je u biti jedinstveni dio u MMA sportu kojeg nema ni u jednom drugom. Jiu-jitsu, hrvanje i boks postoje dugi niz godina, ali ni u jednom drugom nije dozvoljeno udaranje protivnika koji leži. U zadnje vrijeme sam uspješan i u boksačkim tehnikama, a svatko voli raditi ono što mu dobro ide. Uostalom svaka borba i počinje na nogama pa prvo tu pokušavam nametnuti svoj ritam. Ako ne uspijem, onda ni nemam izbora nego ući u noge i baciti protivnika na leda.

Ivica TruščekScena: Gdje trenirate?
Trenirao sam u više klubova u Zagrebu ali sam dom pronašao u Jiu-Jitsu klubu ‘Black Dragon’ na Savi. Osim dobrog imena, u klubu ima tridesetak boraca koji su puno bolji od mene u parteru i od kojih mogu puno naučiti. S obzirom da sam većinu poraza zaradio gušenjima, logično je da je Jiu-Jitsu klub pravi za mene, a ‘Black Dragon’ je najbolji u Hrvatskoj pa i šire.

Scena: Pred vama je danas borba u Dagestanu protiv Imanalija Gamzatanova, kako ste se pripremali?
U Black Dragonu kao i uvijek. Sparinge sa kolegama iz kluba, Blažićevićem, Faberom i Strukljem, s tim da sam dodatno radio udaračke tehnike s mojim trenerom za stojku, Krešom Merčepom koji radi u CCA akademiji.

Scena: Koliko vam je poznat današnji protivnik?
Pogledao sam sve njegove borbe koje smo pronašli, i kao pravi Dagestanac, dobar je hrvač. Ja sam u zadnje vrijeme puno radio na dizanju iz partera, a obrana od rušenja mi je oduvijek solidna, tako da mislim da me neće baš bacati po ringu ko krpu. U stojci me nije impresionirao.

Ivica TruščekScena: Kad ćemo opet gledati vašu borbu u Lijepoj našoj?
Final Fight Championship je daleko najbolja organizacija na ovim prostorima i sumnjam da ću se za neku drugu uopće boriti. Kad će to biti nisam siguran, nadam se već u travnju u Ljubljani. Nije Hrvatska, ali je blizu i meni kao doma.

Scena: Imate li uzor?
Ne. Ali ima nekolicina boraca za koje jedva čekam nedjelju ujutro da se probudim i pogledam borbe na kojima su nastupili.

Scena: Koliko se teško baviti ovim sportom?
Meni nije teško jer ovaj sport obožavam. Desetak godina imao sam velike financijske izdatke na treninge zbog visokih troškova pa mi ni onda nike bilo teško, a sad čak uspijevam pokriti sve s novcima od borbe. Ako se na to gleda kao biznis i način privređivanja, onda si već unaprijed osuđen na propast. Ali ako ovaj sport doživljavaš kao nešto što obogaćuje život i čini te boljom i sretnijom osobom, onda si samo na dobitku.

Scena: Koji su vam planovi za dalje?
Planiram svaki dan do kraja života napredovati, napraviti kvalitetan trening, prihvaćati dobre ponude za mečeve i boriti se svakih mjesec dva.

Scena: Što očekujete od ove godine?
Od 19 poraza koje imam, za barem njih 15 sam prije borbe rekao da je nemoguće da izgubim, ali eto, izgleda da nisam pametan kao što mislim. Iskreno vjerujem da ću danas dobiti Dagestanca, a ostale borbe nisu još ni dogovorene. Ako mogu na pamet govoriti, onda bi ove godine svakako htio doma djeci donijeti FFC pojas lake kategorije.

Foto: Privatni album