Houston, imamo problem – Viewpoints!
Piše: redakcija On 4 ožu., 2016 At 10:30 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Festival…

Houston, imamo problemManjinska hrvatska koprodukcija ‘Houston, imamo problem!‘ u režiji slovenskog redatelja Žige Virca uvrštena je u službenu selekciju Viewpoints 15. izdanja Filmskog festivala Tribeca. Tribeca je jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 2002. godine osnovao Robert De Niro s partnerima, a 15. izdanje festivala održava se u New Yorku od 13. do 24. travnja 2016. godine.
Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!) je igrano dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara. Film su producirale kuće Studio Virc, Nukleus Film, Sutor Kolonko, a kao koproducenti sudjelovale su i televizijske kuće RTV Slovenija, HBO Europe i Westdeutscher Rundfunk (WDR) te Filmski institut u Dohi.
Houston, imamo problemRiječ je o debitantskom dugometražnom filmu mladog slovenskog redatelja Žige Virca, koji istražuje mit o tajnom multimilijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih. Virc se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenski filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: “Što je zapravo istina?”.
Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Za promociju i plasman filma na festivale zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke everything works.
Festivalski program Viewpoints postoji od 2011. godine i donosi filmove s jakim redateljskim vizijama te prezentira podzastupljene perspektive i stilove. Ovogodišnja selekcija donosi 25 naslova, od kojih 11 dokumentarnih te 14 igranih filmova iz 15 zemalja svijeta. Na 15. izdanju Tribece bit će prikazan ukupno 101 od 6.626 prijavljenih filmova, iz 32 zemlje svijeta.

Foto: Press

comment closed