fbpx

HTV 3 krenuo sa novom programskom shemom

HRT 3HTV 3 od danas, 30. rujna krenula je nova shema, koja donosi veliki broj novih emisija i sadržaja. Većina njih počinje s emitiranjem u prvom tjednu sheme, a među njima su i neke specijalizirane emisije o temama kojih dulje vrijeme nije bilo na malim ekranima, poput specijaliziranih emisija o arhitekturi i dizajnu te emisije o povijesti. Osim toga, HRT 3 emitirat će i velik broj  sjajnih filmskih ciklusa.
Ponedjeljkom, jedan od najvećih komediografa u povijesti Preston Sturges, utorkom genijalni ruski klasik Grigorij Kozincev, srijedom najugledniji suvremeni turski autor Nuri Bilge Ceylan, četvrtkom legendarni Alfred Hitchcock.
Srijedom kasno navečer, u okviru večernje matineje, veliki ciklus talijanskog podžanra ‘giallo’ filmova. Subotom ujutro golema retrospektiva film noira. Subotom navečer Put oko svijeta u 52 filma-filmovi iz malo poznatih i dalekih kinematografija. Nedjeljom poslijepodne europski evergreeni-francuski popularni serijal ‘Angelique’, filmovi Luisa de Funesa, Fernandela, Tota, iz vremena kad je europski film u kinima bio gledan koliko i američki. U pripremi su velike retrospektive klasičnog češkog i talijanskog filma; ciklusi Bustera Keatona, D.W.Griffitha, francuskog novog vala.

Prvi tjedan nove emisije
U ponedjeljak 30.9. u 20:00 izravno prenosimo koncert japanske glazbene skupine GOCOO koji se održava na HRT-u. Koncert označava kraj Tjedna japanske kulture na HTV 3 i početak Japanske kulturne jeseni. Iste večeri u 21:45 kreće prvo izdanje emisije TRIKULTURA, koja će se emitirati od ponedjeljak do četvrtka, u 21:45.
TRIKULTURA donosi četiri kulturna sadržaja četiri dana u tjednu. Od ponedjeljka do četvrtka emisija Trikultura će Treći program obogatiti temama koje su manje zastupljene u hrvatskom medijskom prostoru. Svakog ponedjeljka voditelj Hrvoje Pukšec razgovarat će s gostima u studiju o tome kako novi mediji, popularna kultura i nove tehnologije utječu na naš svakodnevni život.
Utorak je dan za vizualne umjetnosti, emisiju će voditi ugledni likovni kritičar Marko Golub. O izvedbenoj umjetnosti i kazalištu više u Trikulturi srijedom. Urednica i voditeljica je Hanja Rakovac Mašić. A nakon trinaest godina ponovno na HRT-u emisija o arhitekturi i dizajnu koju uređuje Anamarija Ganza Habjan, a vodi arhitektica Tea Tomić. Urednica projekta je Ivana Antunović Jović.

Premijerni dokumentarni filmovi:
U ponedjeljak, 30.9. u 22:15 započinje ciklus premijernih dokumentarnih filmova. U prvom terminu, 30.9., hvaljeni dokumentarni film Nikole Strašeka ‘Čedo’. Nakon ‘Čede’, u tom terminu opsežnu retrospektivu dokumentarnih filmova produkcijske kuće Factum (pored ostalih i ‘Godine hrđe’, ‘Zajedno’, ‘Dečko kojem se žurilo’…).

Treća runda
U utorak 1.10. u 22:15 nova emisiju TREĆA RUNDA. Svakog utorka uživo od 22.15 do 22.45 na HRT3 urednici i voditelji Domagoj Novokmet i Jelena Jindra svaki će tjedan, isprovocirani prvim rundama važnih kulturnih i društvenih tema, ugostiti njihove aktere da bi raščistili ‘problem’ ili pokrenuli daljnju raspravu. Cilj emisije je zaokupiti pozornost gledatelja koji prate kulturu, obrazovanje i znanost, civilno društvo i prava manjina te ih potaknuti da zauzmu stav o tematici koja će se problematizirati u aleemisiji.
U prvom izdanju emisije Treća runda Jelena Jindra ugostit će aktivisticu Eminu Višnjić i književnicu Milanu Vuković Runjić. Gošće će uz Jeleninu pomoć pokušati analizirati smislenost, uspješnost i perspektivu aktivizma. Mogu li aktivisti promijeniti svijet ili su samo ukras i smokvin list vladajućoj eliti.

Intervju tjedna
Srijedom u 22:15, počevši od 2.10. nova emisija INTERVJU TJEDNA, autorice i urednice Renate Margaretić Urlić. U njoj će biti prikazini razgovori s najznačajnijim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji su obilježili taj tjedan. U prvoj emisiji razgovor s veliki njemačkim kazališnim redateljem Thomasom Ostermeierom.

Treći element
Četvrtkom u 22.15 emisija, počevši od 3.10., TREĆI ELEMENT. Treći element bavit će se fenomenima i problemima prirodnih znanosti. Sastojat će se od tematskog razgovora u studiju s dva voditelja i dva gosta. Voditelji su mladi znanstvenici s Instituta ‘Ruđer Bošković’ dr. sc. Marko Košiček i dr. sc. Saša Ceci. Oni će moderirati razgovor, ali će u njemu aktivno sudjelovati te iznositi svoja mišljenja. Razgovoru prethodi uvodni prilog o određenoj temi iz područja prirodnih znanosti, a unutar razgovora, kroz kraći prilog u emisiji bit će prikazan pokus koji pojašnjava neki konkretni fenomen.
U prvoj emisiji Trećeg elementa tema će biti o grafenu – čudesnom materijalu budućnosti. Prije tri godine znanstvenici Andre Geim i Konstantin Novoselov dobili su Nobelovu nagradu za otkriće njegovih izvanrednih svojstava i otada zanimanje znanstvene i šire javnosti za grafen ne jenjava. Kolike se nade polažu u taj materijal, govori i činjenica da je Europska komisija za njegovo istraživanje dodijelila milijardu eura.
Gosti su prof. dr. sc. Hrvoje Buljan, Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu i dr. sc. Marko Kralj, Institut za fiziku. Urednica je Jozefina Stipančević.

Dobro jutro kultura
U nedjelju, 6. listopada kreće nova emisijom DOBRO JUTRO, KULTURA. Emisija ide uživo, nedjeljom od 9:00 do 10:20. U ovoj mozaičnoj emisiji o kulturi najavljujemo najvažnija zbivanaj u kulturi tijekom idućeg tjedna-izložbe, nova književna izdanja, koncerte… Urednica emisije je Gabrijela Perišić, a voditelji Dražen Ilinčić i Miran Kurspahić.

Treća povijest
U nedjelju 6.listopada u 21.30 kreće i nova emisija TREĆA POVIJEST u kojoj će na suvremen i zanimljiv način biti problematizirana važna povijesna zbivanja i procesi. U prvoj i drugoj emisiji biti će riječi o Kubanskoj raketnoj krizi 1962. godine. Voditelj emisije je ugledni povjesničar dr.Tvrtko Jakovina, a urednica Lada Džidić. Među sugovornicima emisije bit će i neki od najuglednijih suvremenih povjesničara. Nakon emisije prikazivat ćemo filmove koji se referiraju na tematiku emisije.

Prvi tjedan – stare emisije
U novoj shemi emitirati će se i ‘stare emisije’
NA RUBU ZNANOSTI; Ponedjeljkom oko 23:30
GARAŽA; srijedom oko 23:30
POSEBNI DODACI: petkom u 22:00
MEĐUČIN; subotom u 20:00
OPERABOX, nedjeljom u 14:00
VRIJEME JE ZA JAZZ, nedjeljom na kraju programa
PETI DAN petkom od 11.10. – Peti dan vraća se na male ekrane sa ponešto izmijenjenom postavom pa tako ekipu sada čine Nadežda Čačinović, Nino Raspudić te novi članovi Dean Duda i Antonio Šiber. Moderatorica emisije je Mima Simić

Drugi i slijedeći tjedan
Stand-up 3
Kratka forma u kojoj u nekoliko minuta gosti-najugledniji kritičari i kulturni djelatnici, kritički prate razna područja umjetnosti. Format će se emitirati nekoliko puta dnevno. Stand-up 3 kreće sredinom listopada, urednica je Snježana Samac.

TRI
Kratki format u kojem se prisjećamo najvažnijih zbivanja i osoba koje su obilježile taj dan kroz povijest. Format će se emitirati nekoliko puta dnevno. Urednik je Alenko Prpić.

NOVA FILMSKA EMISIJA
U pripremi je i velika filmska emisija po uzoru na nekadašnju 3,2,1 kreni, u kojoj će biti intervjui sa velikim svjetskim autorima, čije će retrospektive potom biti prikazivane na trećem programu. Ona će ići jednom mjesečno, umjesto Posebnih dodataka.