fbpx

KinoKino: Filmske poslastice za sve generacije

Program…

KinoKino u utorak, 21. veljače otvara klasik dječje kinematografije Goonies, a najmlađi će uživati u selekciji najboljih novih filmova za djecu

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKino, GooniesMeđunarodni filmski festival za djecu KinoKino u svojem će drugom izdanju donijeti presjek najboljih filmskih ostvarenja za djecu, a zagrebačko kino Europa i ove će godine od utorka, 21. veljače do nedjelje, 26. veljače biti središte dječje filmske imaginacije. Festival otvara filmska poslastica za sve generacije, jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena – Goonies Richarda Donnera iz 1985.
U natjecateljskom programu osam novih igranih filmova predstavit će male junake i junakinje koji na najrazličitije načine popravljaju svijet: jedni spašavaju grčko selo od financijske krize, drugi raskrinkavaju tajne, a neki vraćaju jedan sasvim poseban dječji osmijeh. Timm Thaler: dječak Timm Thalerkoji je prodao svoj osmijeh, najnoviji film jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena, adaptacija je istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa. Ovogodišnji KinoKino Festival u znaku je filmskih obrada kultnih dječjih romana, pa će tako, osim Dresenovog Timma Thalera, prikazan biti i četvrti nastavak domaćeg hit-serijala temeljenog na popularnim romanima Ivana Kušana o dječaku Koku, Uzbuna na Zelenom Vrhu Uzbuna na Zelenom Vrhuu režiji Čejen Černić, a neposredno uoči početka službene kinodistribucije publika KinoKino Festivala moći će pogledati i film Anka Dejana Aćimovića, snimljen prema romanu Anka Brazilijanka Mate Lovraka.
Program uključuje i švedsko ostvarenje Moje grčko ljetovanje redateljice Lise James Larsson o kretskoj avanturi dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, film Najbolji špijun nizozemskog majstora filmova za djecu Pietera van Rijna, te Fannyno putovanje francuske redateljice Lole Doillon, temeljen na stvarnim događajima iz višijevske Francuske. U nizozemskom ostvarenju Dan kada je moj otac postao grm redateljice Nicole van Kilsdonk, Dansnimljenom u koprodukciji s Hrvatskom, pojavljuje se i nekoliko prepoznatljivih domaćih glumačkih lica poput Jana Kerekeša i Hrvojke Begović, a dašak egzotike s druge strane svijeta donijet će indijski film Badminton Mehrana Amrohija. Izvan konkurencije prikazan će biti nagrađivani animirani hit-film koji trenutno konkurira za Oscara – Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa. Među popratnim filmskim programima predstavit će se i Moj prvi odlazak u kino, poseban filmski blok za najmlađe uzraste koji tek kreću u svoje prve kino avanture.

KinoKino
KinoKinoFilmove u utrci za festivalsku nagradu ocjenjivat će zasebno dječji žiri, sastavljen od petero osnovnoškolaca, te tročlani profesionalni žiri čijim će dijelom ove godine biti njemački glumac David Kross, najpoznatiji po ulozi u filmu Žena kojoj sam čitao nagrađivanog redatelja Stephena Daldryja (Billy Elliott, Sati, The Crown). Kross je u ovom filmu glumio uz slavnu Kate Winslet, koja je upravo za tu ulogu osvojila svog zasad jedinog Oscara. Filmsku će struku u žiriju predstavljati i domaći kreativni svaštar, redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač te hrvatski ilustrator i redatelj Milan Trenc, po čijoj je slikovnici snimljen popularan film Noć u muzeju Shawna Levyja.
Kako se festivalsko filmsko iskustvo ne bi zadržalo isključivo na gledanju filmskih ostvarenja, program KinoKino Festivala nizom popratnih sadržaja mališanima će osigurati drugačiji i jedinstven doživljaj odlaska u kino. Nakon svake projekcije s moderatorima će moći diskutirati o odgledanim filmovima, a imat će priliku uključiti se i u radioničke sadržaje: moći će se tako okušati u pisanju filmske kritike, izraditi scenarij za film prema literarnom predlošku te kroz audiovizualna obilježja grada učiti promatrati svijet oko sebe. Ni roditelji i odrasli pratitelji djece u kino neće ostati zakinuti: sve će generacije moći sudjelovati u filmskim kvizovima, a samo za odrasle predviđen je Program 18+ koji, uz već spomenuti film Žena kojoj sam čitao, donosi i novo ostvarenje jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije: Ljeto u Brooklynu Ire Sachsa.
Sve obavijesti i novosti vezane uz program KinoKino Festivala i raspored projekcija dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.kinokino.hr.

Foto: Press