fbpx

Lionsgate otkupio prava na format serije ‘Počivali u miru’!

Američka verzija serije…

LionsgateLionsgate, jedan od pet najvećih filmskih i televizijskih studija na svijetu otkupio je prava na format hvaljene domaće dramske serije koju je za HRT proizvela nezavisna producentska kuća. Mlada televizijska novinarka Lucija Car i umirovljeni zatvorski čuvar Martin Strugar, u interpretaciji Judite Franković i Miodraga Krivokapića, u dvanaest uzbudljivih epizoda prikazanih početkom 2013. istraživali su zaboravljeno zatvorsko groblje, usput otkrivajući prikrivane tajne i ljudske sudbine tranzicijske Hrvatske, onaj dio naše nedavne prošlosti koju rado zaboravljamo i do sada je nismo često imali prilike vidjeti ni na velikim ni na malim ekranima. Serija je već u prvom emitiranju prikupila nepodijeljene pohvale domaće stručne kritike, jednako hvaljena zbog scenarija, produkcijske kvalitete i brojnih glumačkih kreacija. Oba redatelja serije, Goran Rukavina i Kristijan Milić nominirani su za nagradu Hrvatskog glumišta, koju je osvojio Milić, a glavna glumica Judita Franković nominirana je za Večernjakovu Ružu.
Kao prva dramska serija iz Hrvatske, Počivali u miru ušla je 2013. godine u službenu selekciju jednog od najvećih festivala televizijske dramske produkcije u južnokorejskom Seoulu, gdje se našla u konkurenciji s najboljim svjetskim serijama i bila primjećena od međunarodne stručne javnosti.
Već tijekom ljeta 2013. američki producenti stupili su u kontakt s međunarodnim distributerom hrvatske serije, švedskom kućom Eccho Rights, pokazujući interes za otkup formata. Lionsgate je jedna od najvećih produkcijskih i distribucijskih kuća u svijetu čiji su filmski hitovi Sumrak Saga i Igre gladi pobjednici svjetskih box ofisa zadnjih nekoliko godina, a njihove cijenjene TV serije dobro su poznate i hrvatskim gledateljima koji su na domaćim programima mogli vidjeti Momke s Madisona, Travu i Bolničarku Jackie a oni zagriženiji poznaju i Nashville, Anger Management s Charlijem Sheenom, kao i veliki prošlogodišnji Netflixov hit Narančasta je nova crna, čija nova sezona je u pripremi. U ovom trenutku Lionsgate samo u Americi prikazuje tridesetak premijernih tv serija na dvadesetak različitih kanala. Samo kroz kino distribuciju u prošloj godini ostvarili su preko dvije milijarde dolara prihoda, a kroz kanale digitalne kućne zabave još milijardu dolara.
LionsgateAutor formata ‘Počivali u miru’, nastalog prema izvornoj ideji Koraljke Meštrović i Gorana Rukavine, a pod rukom glavnog scenarista Saše Podgorelca, te suradnika Ivora Martinića i Ivana Turkovića Krnjaka je Dario Vince, bivši međunarodno nagrađivani kreativni direktor agencije Digitel, ujedno i vlasnik produkcijske kuće Ring produkcija, koja je Lionsgate-u prodala prava na američke nastavke serijala. 1987. godine Dario Vince bio je finalist i dobitnik specijalne nagrade žirija natjecanja EBU za mlade evropske scenariste.
Serija je odabrana na natječaju HTV-a 2011. godine, a snimana 2012. godine pod paskom tadašnjeg urednika dramskog programa HTV-a Mislava Brumeca, dramaturga serije Drage Kekanovića i urednice serije Maje Gregl.
Dok se Ring produkcija priprema za završne pregovore s HRT-om o snimanju druge sezone Počivalih u miru, prve epizode američke verzije ne možemo očekivati prije 2015. godine, kada ćemo je, nadamo se, moći pratiti i na našim ekranima.

Bilješka o seriji Počivali u miru

– format: dramska serija
– broj epizoda: 12
– trajanje: 45 minuta
Prva sezona emitirana je na HTV 1 od 04.01. do 22.03.2013.
Serija je do sada emitirana i u Bosni i Hercegovini (FTV) od 11.01. do 29.03.2013., te u Crnoj Gori (RTV Vijesti) od 23.3. do 08.06.2013.
Redatelji serije: Goran Rukavina i Kristijan Milić.
Direktor fotografije: Mario Sablić HFS.
Producent serije: Robert Tomljenović.
Scenaristi: Saša Podgorelec, Ivor Martinić, Ivan Turković Krnjak

Foto: Press