fbpx

Nebeska rijeka Himalaje od 16. veljače

Dokumentarna serija Nebeska rijeka Himalaje

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 16. veljače 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Nebeska rijeka Himalaje.

Himalaje

Brahmaputra svoj put započinje na izvoru na najvećoj nadmorskoj visini od svih velikih svjetskih rijeka, nastavlja kroz najdublji kanjon na svijetu te potom teče kroz azijska žarišta bioraznolikosti, koja obiluju florom i faunom.
Zatim se spaja s rijekom Ganges, tvoreći najveću riječnu deltu na svijetu. Prolazeći kroz pojedine klimatske zone, ova rijeka postaje generatorom monsuna koji snažno utječu ne vremenske prilike na trećini planeta i život više od milijarde ljudi.

Himalaje

Dokumentarac Nebeska rijeka Himalaje prati cijeli tok rijeke čije ime na sanskrtu znači “sin Brahmin” – Brahmaputre.

Himalaje

Ispod područja ledenjaka koji prekrivaju planinske vrhunce Tibeta visoke i preko 8.000 metara kroz rijedak zrak stjenovite tibetanske visoravni jurcaju tibetanske antilope brzinom i do 100 km/h. Griju ih krzna od kojih se dobiva najskuplja vuna na svijetu. Nomadi postupno ustupaju mjesto farmerima, a rijeka se, kao Tsangpo, obrušava u najdublji kanjon na svijetu

Foto: Press