fbpx

Domaća serija Područje bez signala od ponedjeljka na TV

Područje bez signala

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 27. prosinca 2021. godine na Prvom programu (HRT- HTV1) u udarnom terminu od 21.05 počinje s premijernim prikazivanjem nagrađivane hrvatske dramske serije Područje bez signala redatelja Dalibora Matanića.

Područje bez signala

Priča prati dvojicu Zagrepčana, poduzetnika Olega (Rene Bitorajac) i njegovog nešto manje poduzetog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu (Krešimir Mikić) koje u zabačeni gradić Nuštin dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja.

Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola pokušat će obnoviti proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratnu i tranzicijsku letargiju.

Ubrzo gradić živne te njegovi stanovnici radom polako počinju vraćati izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje.

Područje bez signala

Svaka epizoda serije Područje bez signala ispričana je iz perspektive drugog lika pa nas tako kroz šest nastavaka vode spretni poslovnjak Oleg (Rene Bitorajac), njegov introvertirani bratić Nikola (Krešimir Mikić), mlada kustosica Šeila (Jovana Stojiljković), svježa povratnica u rodni Nuštin, karizmatični inženjer i bivši sindikalni vođa Janda (Izudin Bajrović), mladi Branoš (Goran Bogdan), radnik koji ima sve atribute novog vođe, te opuštena, bistra i spretna konobarica Lipša (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge.

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković i mnogi drugi.

Autori serije Područje bez signala su producentica Ankica Jurić Tilić i redatelj Dalibor Matanić, a scenarij su prema istoimenom romanu Roberta Perišića napisali Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Serija Područje bez signala je svjetsku premijeru imala krajem kolovoza na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama.

Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu i Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike.

Serija Područje bez signala je tijekom 2020. i 2021. snimana u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju i Tunisu.

Skladatelji: Jura Ferina i Pavao Miholjević
Dizajner zvuka: Julij Zornik
Majstorica maske: Mojca Gorogranc Petrushevska
Pomoćnik režije: Dragan Jurić
Scenografija: Ivo Knezović
Kostimografija: Selena Orb
Montaža: Tomislav Pavlic
Direktor fotografije: Marko Brdar
Autori: Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić
Režija: Dalibor Matanić
Epizoda (broj): 1.
Scenarij: Milan F. Živković, Hana Jušić, Jelena Paljan
Producentica: Ankica Jurić Tilić
Urednik: Mislav Brumec

Foto: Press – Renato Branđolica za HRT