fbpx

Dokumentarni film Alojzije Viktor Stepinac na malim ekranima

Na HRT…

Film Alojzije Viktor Stepinac prati njegov život od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću

Alojzije Viktor StepinacHrvatska radiotelevizija (HRT) u petak, 10. travnja na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 22:45 sati prikazati dokumentarni film Alojzije Viktor Stepinac. Film prati život Alojzija Stepinca od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću i pokušava odgovoriti što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. Detaljan je to prikaz boravka u Lepoglavi i krašićkom sužanjstvu, a govori i o milicijskoj represiji i trovanju.
Alojzije Viktor StepinacS posebnom je pozornošću obrađeno razdoblje od 1941. do 1946. godine te pokušava demistificirati ulogu nadbiskupa Stepinca kada govorimo o vjerskim prijelazima, spašavanju kozaračke djece, o Jasenovcu, o odnosu s Pavelićem i Titom.
O Alojziju Stepincu u filmu govore domaći i strani povjesničari: Mario Jareb, Hrvoje Klasić, Jure Krišto, Goran Hutinec, Miroslav Akmadža, Ivo Goldstein, Roberto de Mattei, Luigi Allena, Ljubodrag Dimić, Milan Koljanin, Radmila Radić, Bojan Dimitrijević; crkveni velikodostojnici: kardinal Joao Braz de Aviz, kardinal Josip Bozanić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, slavonski episkop Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja.
Povijesne događaje prate igrane scene, kardinala Stepinca u filmu glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić, a narator u filmu je glumac Dragan Despot. Posebnost i vrijednost ovoga filma je u tome što o kardinalu Stepincu možda prvi put na istom mjestu govore najpoznatiji hrvatski i srpski povjesničari te članovi i Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve. U filmu je korišten bogat arhivski materijal Hrvatske televizije, a snimalo se u Zagrebu, Brezariću, Krašiću, Lepoglavi i Rimu.

Film Alojzije Viktor Stepinac
Scenarist i urednik: Niko Kostanić
Direktor fotografije: Ivan Kovač
Montaža: Damir Horvatek
Redatelj: Neven-Mihael Dianežević
Godina proizvodnje: 2019.

Foto: Press