fbpx

Dodjelom nagrada završio 13. PSSST! Festival nijemog filma

Zagreb…

Festival nijemog filmaSvečanom dodjelom nagrada u subotu, 26. listopada 2019. godine, završio je 13. PSSST! Festival nijemog filma koji se posljednja tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka.
Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Daria Blažević, Karla Lončar i Marina Redžepović nagradu Veliki Brcko dodijelio je filmu TX-Reverse Martina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija/Njemačka), uz sljedeće objašnjenje:
Festival nijemog filma– Radi se o ostvarenju koje savršeno odgovara duhu ovoga festivala — njegove kvalitete do izražaja dolaze i u tišini i uz glazbenu pratnju, na što smo osobito obratile pozornost pri odabiru filma. Ipak, ono što nas se najviše dojmilo njegova je sadržajna i oblikovna slojevitost: riječ je o svojevrsnom metafilmu, odnosno filmu o kinematografu i njegovoj publici, koji složenom tehnikom digitalnog preklapanja slike začuđuje, intrigira te poziva na promišljanje o prostoru, vremenu, kao i današnjoj naravi filma i filmskog iskustva. Svoju građu pritom ne tretira s hladne distance — gledatelji koje film prikazuje dio su kolektiva, ali i pojedinci s individualnim obilježjima lica, čime se stvaraju zanimljivi kontrasti, ali i osjećaj srodnosti između nas, stvarnog gledateljstva, s onim fiktivnim – piše u obrazloženju nagrade.
Festival nijemog filmaGlavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma Brcko u Zagrebu. Nagradu publike osvojio je izraelsko-srpski film Mjesečeve kapi redatelja Yorama Ever-Hadanija.
U natjecateljskom programu prikazana su 23 kratkometražna filma s četiri kontinenta (Europa, Azija, Južna Amerika i Afrika).
PSSST! je ove godine prikazao u tematu Žene u nijemom filmu – birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma, a u programu hrvatska nijemofilmska baština filmove o planinarenju u Hrvatskoj 1930-ih.
Sve projekcije su uživo pratili vrhunski improvizatori – Vitomir Ivanjek, Sonic Dyptich & Leo i Kaplowitzi.
– Do iduće godine PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile te najavljuje još pokoju aktivnost u skoroj budućnosti – poručuju organizatori.

Foto: Press – Lucija Leutar, Petra Herceg – PSSST! Festival nijemog filma