fbpx

Anamarija Knego i Filip Fak: ‘Sanjive slike’!

Rijeka…

Medijski obitelj Scena.hr

Anamarija Knego, Filip FakDrugi po redu koncert u sklopu ciklusa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca pod nazivom ‘Sanjive slike‘ održat će se u srijedu 11. studenog 2015. godine u 20,00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Sopranistica Anamarija Knego i pijanist Filip Fak izvodit će operne arije te izbor popijevki hrvatskih skladatelja. Sudeći prema mišljenju kritike i oduševljenju publike u Krakowu, Zaragozi i Zagrebu – u Rijeci ponovo imamo mladu sopranisticu na putu prema velikoj opernoj karijeri.
U prvom dijelu koncerta na programu su popijevke ‘Udaljenoj ljubi’, ‘Požuda domovine’ i ‘Kamena djeva’ Ferda Wiesnera Livadića, ‘Tuga djevojke’, ‘Tuga’, ‘Dvije ptice’ i ‘An die Frühlingswinde’ (Na vjetrovima proljeća) Vatroslava Lisinskog te ‘Stille Sicherheit’ (Mirna sigurnost), ‘Du bist wie eine Blume’ (Ti si kao cvijet), ‘Am fernen Horizonte’ (Na dalekim horizontima) i ‘Traumbild’ (Sanjive slike) Franje Krežme.
Nakon stanke, u drugom dijelu koncerta publika će imati prilike uživati u opernim arijama Aide iz istoimene Verdijeve opere: Ritorna vincitor, ariji iz 1. čina opere te Qui Radamès verrà … O, patria mia, recitativu i ariji iz 3. čina opere, potom ariji Poveri fiori, odnosno ariji Adriane iz 4. čina opere ‘Adriana Lecouvreur’ Francesca Cilèe te u Tatjaninom prizoru s pismom iz 2. čina opere ‘Evgenij Onjegin’ Petra Iljiča Čajkovskog.
Ovom prigodom valja naglasiti da među posljednje međunarodne uspjehe sjajne, mlade riječke sopranistice Anamarije Knego ulazi i nedavno sudjelovanje na 15. izdanju Natjecanja Montserrat Caballé u Zaragozi u Španjolskoj gdje je od ukupno 304 sudionika iz 57 zemalja ušla u finale, a njen su nastup tamošnji mediji opisali riječima:
“Vlasnica glatkog glasa, raskošnog raspona i punog lirike te iznimne tehničke kontrole, pokazala je prije svega eleganciju u izričaju i uvjerljivu personifikaciju lika“. Usto, iznimno velik uspjeh doživjela je interpretacijom uloge Tatjane u ‘Evgeniju Onjeginu’ u poljskom Krakowu uz baritonsku zvijezdu Mariusza Kwieciena. Svojim nastupom oduševila je tamošnju publiku i kritiku:
“Apsolutni dragulj ove večeri bila je nama nepoznata pjevačica u ulozi Tatjane… Dame i gospodo, to je nešto posebno! Mlada umjetnica, s lijepim glasom, jaka, stabilna i tehnički nevjerojatno mirna, u ulozi Tatjane koja je iznimno zahtjevna uloga, kako glazbeno i tehnički, tako i emocionalno i glumački. Arija Tatjane, kada u svojoj spavaćoj sobi iskazuje osjećaje Onjeginu, bila je demonstracija vokalnog umijeća najvišeg reda! Ona vlada glasom u svim registrima nijansirajući dinamički raspoloženja od dramatičnog forte, do potresne tuge. U svim tim područjima, Knego je blistala!“. Istu je uloga potom pjevala i na riječkoj opernoj sceni.
Anamarija Knego, Filip FakOve sezone, Anamariju Knego slušat ćemo, osim u recitalu ‘Sanjive slike’ u Mramornoj dvorani, ponovno kao Tatjanu u operi Petera Ilija Čajkovskog ‘Evgenij Onjegin’, i kao Kleopatru u operi Georga Friedricha Händela ‘Julije Cezar u Egiptu’, a već smo je imali prilike gledati na Svečanom koncertu povodom 130. obljetnice kazališne zgradepočetkom listopada.
Riječki pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr. Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela – 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.
Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima. Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.

Foto: Press