fbpx

Bez mesa = bez stresa za prvi dan proljeća

Hrvatska…

20. ožujka Svjetski dan bez mesa obilježava se više od 30 godina diljem svijeta

Prvi dan proljećaPrvi dan proljeća 20. ožujka povezuje ljude diljem svijeta u pozivu za prestankom jedenja mesa preko svjetske kampanje Meatout (Svjetski dan bez mesa) koja se diljem svijeta obilježava još od 1985. godine u organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM). Više od 30 godina mnogi pojedinci slave taj dan odlukom da će prestati jesti meso i živjeti na način da manje štete okolišu, vlastitome zdravlju i životinjama. Oni koji već žive veganskim načinom života raznim akcijama i degustacijama promoviraju takav način života, a u obilježavanju im se pridružuju mediji, tvrtke i institucije.
Birajući biljnu prehranu definitivno biramo i zdraviji, zeleniji i pravedniji svijet. Prvi dan proljeća idealan je za izbor pozitivne promjene u obliku prelaska na veganstvo ili barem smanjivanje korištenja mesa i životinjskih namirnica u svojoj prehrani. Uz pregršt veganskih proizvoda i raznovrsnost voća i povrća koje polako sve više šareni tržnice ovih proljetnih dana, uistinu će bez mesa biti i bez stresa – i mi, i životinje, ali i jedini dom u kojemu živimo – naš planet.
Prošle godine oko stotinu zemalja u svijetu odazvalo se obilježavanju Svjetskog dana bez mesa. Procjenjuje se da je samo na taj dan izbjegavajući meso spašeno na tisuće životinja, ušteđeno više od 30 milijuna litara vode i pošteđeno oko 400 tisuća kvadratnih metara prašume koja bi u suprotnome bila raskrčena za uzgoj žitarica za prehranu životinja s farma.
Izbor hrane koju svakodnevno konzumiramo ima velik utjecaj na svijet oko nas. Dobra je vijest da promjene u tome što kupujemo i jedemo vode do vidljive i mjerljive koristi za životinje, naše zdravlje i okoliš, poput smanjenja globalnog zatopljenja i očuvanja naših resursa. Da bismo dobili jedan kilogram pšenice, potrebno je 150 litara vode. S druge strane, da bismo dobili jedan kilogram mesa, potrebno je 15 000 litara vode.
Biljna prehrana smanjuje rizik od oboljenja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila i pretilosti. Unošenje više vlakana i antioksidanata iz voća i povrća pridonosi poboljšanju zdravlja i imuniteta. Osim toga, glad u svijetu izravno je povezana s uzgojem životinja. Dok ljudi gladuju, više od 60 milijarda životinja godišnje prisilno se hrani te se tako uništava i više od 70% posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu. U samo jednoj današnjoj klaonici ubije se i nekoliko desetaka tisuća životinja svaki dan.
Prijatelji životinja pozivaju sve koji se žele pridružiti inspirativnoj statistici i zajedno s njima obilježiti Svjetski dan bez mesa da se ovog proljeća prijave na Vege izazov i uz korisne informacije i recepte iskuse blagodati veganske prehrane.
Tom prilikom Vlatka Balaš, promotorica Vege izazova, izjavljuje:
– Kažu da je potreban 21 dan da bi se stvorila navika. Vege izazov kojim ćete dobivati e-mailove čak 30 dana stoga je savršen mali priručnik nakon kojega će svi postati stručnjaci za vegansku prehranu i naučiti kuhati bez mesa, mlijeka i jaja, ali i znati odgovoriti na pitanja poput: ‘A što s biljkama?’ ili ‘Nije li veganstvo skupo?’. Neka ovoga proljeća vaše novostečene navike budu korisne i za okolinu u kojoj živite. Bez mesa uistinu nema stresa.
Vege izazov može se pronaći na www.veganopolis.net.

Foto: Press