70. rođendan – Emisija za selo i poljoprivredu
By redakcija On 10 lip., 2018 At 01:35 PM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija danas obilježava 70. rođendan

Martin Vuković Danas, 10. lipnja 2018. godine, Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija slavi 70. rođendan. Poseban je to događaj za Hrvatsku radioteleviziju jer je riječ o obilježavanju velike obljetnice najstarije radijske agrarne emisije u Europi, koja se od 1948. godine na prvom programu Hrvatskog radija neprekidno emitira svake nedjelje ujutro. U toj prigodi HRT i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, kojem je predsjednik Martin Vuković urednik Emisije za selo i poljoprivredu, u studijski posjet Hrvatskoj pozvali su europske agrarne novinare.
Emisija za selo i poljoprivreduPozivu se odazvalo njih 17 iz 14 zemalja koji od srijede obilaze neke od najboljih hrvatskih proizvođača hrane. Njihov posjet počeo je susretom s proizvođačima paškog sira, nastavljen je obilaskom vinogradara i maslinara u Ravnim kotarima te Cromarisovog uzgajališta ribe u Lamjani. Potom su europski novinari upoznati s malim proizvođačima sira u Zagrebačkoj županiji i najboljim hibridima Bc instituta.
Jedan od prvih urednika Emisije za selo i poljoprivredu Ivo Horvat zapisao je kako su tada spikeri čitali novinarske zapise s terena. U to vrijeme nije bilo kontakta sa slušateljima telefonom, nego samo pismima. Godine 1964., nakon poljoprivredne reforme, kada smo se otvorili prema individualnome seljaku, pisma su stizala masovno.
Emisija za selo i poljoprivredu– Primili smo u tri godine 10 tisuća pisama! – prisjetio se Horvat, a deset godina kasnije pozvao je kolege urednike da još više prate selo koje propada, selo koje se raslojava i sudbinu maloga i srednjeg seljaštva.
Dugogodišnji urednik, danas umirovljenik, Ivica Fodor prisjeća se emisije od 24. travnja 1987. godine. Bila je to prva emisija koja nije emitirana iz studija nego je cijela emitirana s terena, iz Poljoprivredne zadruge Krapina. Bilo je to i da prvi put glazbeni urednik bira glazbu izvan režije.
U povijesti emisije posebno je zabilježena ona 15. prosinca 1996. godine, u vrijeme dok još nije završio proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, kada se Martin Vuković javio u eter riječima:
– Poštovani slušatelji, dobro jutro, nakon šest godina vratili smo se u Baranju snijegom pokrivenu i suncem okupanu.
Uz slušatelje sa sela Emisija za selo i poljoprivredu ima vjerne slušatelje i u gradu. Uz aktualne novosti iz domaće poljoprivrede posljednjih godina posebno su značajne i zanimljive novosti Europske komisije i Europskog parlamenta a, kao član izvršnog odbora Svjetskog udruženja agrarnih novinara – IFAJ-a, Martin Vuković je donosio i zapažene reportaže ne samo o životu poljoprivrednika iz mnogih europskih država nego sve do Novog Zelanda i Južno Afričke Republike.

Foto: Press

comment closed