fbpx

Glazbeni salon Zajc: A gdje je treći?

HNK…

Riječki HNK otvara Glazbeni salon: A gdje je treći?

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Tomislav FAČINI, Tomislav FAČINI– Svi su pozvani, a ulaz je slobodan. Svakako dođite i povedite nekoga sa sobom. Povedite slobodno i nekog trećeg! – pozivaju iz HNK Ivana Pl. Zajca.
Glazbeni salon Zajc ‘A gdje je treći?‘ novi je program HNK Ivana pl. Zajca što će, uz postojeće srodne programe što nastoje integrirati publiku u život kazališta, publici omogućiti i neposrednu komunikaciju s kazališnim umjetnicima tijekom večernjih druženja.
Glazbeni salon Zajc odnosno druženja uz glazbu i razgovor u kazališnom foyeru uvodit će nas u skorašnje operne premijere i koncerte, a u njima će redovno sudjelovati, kao njihovi domaćini, intendant Marin Blažević i ravnatelj Opere Petar Kovačić. No, uz njih dvojicu stalnih, bit će i treći domaćin večeri, uvijek, naravno, netko iz svijeta glazbe, nekad gostujući, a nekad će to biti članovi našeg orkestra, solisti članovi zbora.
Prvi Glazbeni salon bit će upriličen u četvrtak, 8. veljače 2018. u 20.30 sati, ususret skorašnjoj premijeri barokne opere „Didona i Eneja“ Henryja Purcella u režiji finske redateljice Mirve Koivukangas. Domaćin Salona će biti dirigent Tomislav Fačini, koji će ravnati izvedbama ove opere, a razgovarat će se o baroknoj operi danas, o glazbenim inspiracijama i idejama…

Tomislav FAČINI (1975) studij je završio godine 1996. Rektorovom nagradom. Usavršavao se na institutu Accademia Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Laureat je Međunarodnog natjecanja Antonio Pedrotti. Predaje dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Od 1994. do 2008. godine vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio je šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, a od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Od 2017. preuzeo je vodstvo Zbora HRT-a kao i popularnih ciklusa Sfumato i Kanconijer.
Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, s kojim bilježi uspjehe i opetovane pozive na sve hrvatske pozornice kao i inozemna gostovanja, uz pozamašnu koncertnu sezonu u Zagrebu. Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim značajnijim festivalima u susjednim zemljama, kao i na praktički svim hrvatskim festivalima.
Nastupa sa svim hrvatskim ansamblima, a sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, i ostvario brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Redovito dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu.
Neki od istaknutih programa protekle sezone bili su -od opera Handelova Agrippina i Rossinijev Seviljski brijač, Purcellova Didona i Enej, od oratorija Gounodov Mors et vita, Bachova Muka po Ivanu i Haydnov Jahreszeiten, ciklusi Svijet glazbe i Lisinski subotom, od festivala zatvaranje Biennala, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri i Večeri u sv. Donatu, te zatvaranje Samoborske glazbene jeseni. S Antiphonusom je, povodom velike obljetnice Monteverdija, izveo tri knjige madrigala, Missu in illo tempore i Vespro della beata vergine.
Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem.

Foto: Press