U klubu HDLU: Izložba ‘Braća Brkan’
By redakcija On 18 tra., 2018 At 08:51 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

BRAĆA BRKANU četvrtak, 19. travnja 2018. godine s početkom u 19.00 sati, u klubu HDLU – Hrvatskom domu fotografije, Meštrovićevog paviljona, otvorit će se izložba BRAĆA BRKAN, kojom će se aktualizirati ove zaboravljene fotografske umjetnike te ih samostalnom izložbom predstaviti stručnoj i široj javnosti. Kustos izložbe je Fedor Vučemilović.
U povijesti hrvatske fotografije njihov primjer je jedinstven, oboje protagonisti europske fotografije 50-tih i 60-tih godina u poznoj fazi svoga rada ostvarili su izuzetan individualan stilski pomak; od nadrealističko-fantastičkih pristupa do novo stvarnosnih ili enformelističkih pa čak i geometrijske apstrakcije.
Iako su autori poznati u užim krugovima stručnjaka ova izložba želi ih predstaviti široj javnosti. Konfrontirajući fotografije dvoje autora / braće koje nastaju gotovo istovremeno i na istim lokacijama, želimo isprovocirati i naglasiti momente njihove različitosti, mijene i podudarnosti.
Glavna karakteristika njihova fotografskog stvaralaštva sadržana je u serijama crno bijelih fotografija u kojima pomno studiranim kadrovima ili naknadnim izrezivanjima iz cjelovitog snimka postižu nadrealističke i začudne učinke. Svojim fotografijama afirmiraju subjektivni tip fotografske slike visoke estetske vrijednosti , a lokalnim prizorima daju univerzalno simboličko značenje.
“…braća Brkan su sa stajališta struke valorizirani kao nezaobilazni dio kulture, pod nazivom ‘Zadarska škola’. Njihova su umjetnička – fotografska djela dokaz udjela u europskom kulturnom krugu jer su konačno i sami zastupljeni u 2 knjige otisnute 1956. i 1979. godine. Nagrade su dobivali, inicirali razna udruženja i izložbe (HDLU-Zadar, Triennale Čovjek i more u Zadru), što znači da javnosti ni u kom slučaju ne bi mogli biti nepoznati. I sada, nakon susreta s njihovim fotografijama na sajmu starih i odbačenih stvari, među svijećnjacima, šljemovima, starim cipelama, stripovima Tarzana, markama NDH i koječim još, ponovno se gleda u lice te znamenite kulturne javnosti i nekih institucija… – i teksta Vladimira Gudca, Kulturna baština u Hrvata.

Foto: Press

comment closed