fbpx

HNK Ivana pl. Zajca: Koncert uz blagdan Svih svetih!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Koncert uz blagdan Svih svetihSimfonija br. 44 poznatija pod nazivom Trauer (Žalosna) Josepha Haydna te veličanstveni Requiem francuskog skladatelja Gabriela Fauréa bit će izvedeni u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na tradicionalnom Koncertu uz blagdan Svih svetih, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, večeras, 30. listopada 2014. godine u 20,00 sati.
Svoju ‘Trauer’ simfoniju u e-molu Joseph Haydn, austrijski skladatelj, najstariji od trojice ‘bečkih klasika’ i uzor drugoj dvojici Mozartu i Beethovenu, završio je 1772. godine, a koliko ju je cijenio svjedoči podatak da je kasnije zatražio da se treći ‘spori’ stavak svira na njegovu pogrebu. Riječ je o četvrostavačnoj simfoniji i djelu tipičnom za Haydnov Sturm und Drang period. Težište njegova stvaranja bilo je na instrumentalnoj glazbi, a posebno je razvio upravo simfoniju, te klavirsku sonatu i gudački kvartet.
Drugi dio koncerta donosi izvedbu Requiema Gabriela Fauréa koji se smatra ne samo njegovim najboljim djelom već i najboljim francuskim duhovnim djelom, a prema nekim glazbenim stručnjacima i najboljim zborskim djelom u povijesti glazbe. Fauré je težio obnovi francuske glazbe u duhu tradicije, a svojim je harmonijama navijestio impresionizam.
U izvedbi će nastupiti solisti Ingrid Haller (sopran) i Matija Meić (bariton), a uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca sudjeluju i Mješoviti pjevački zbor ‘Jeka Primorja’ te Pjevački zbor studenata Muzičke akademije Zagreb, područnog odsjeka Rijeka. Koncertni je majstor Romeo Drucker.

Foto: Press