HNK Ivana pl. Zajca: Koncert uz blagdan Svih svetih!
By redakcija On 30 lis., 2014 At 10:51 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Koncert uz blagdan Svih svetihSimfonija br. 44 poznatija pod nazivom Trauer (Žalosna) Josepha Haydna te veličanstveni Requiem francuskog skladatelja Gabriela Fauréa bit će izvedeni u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na tradicionalnom Koncertu uz blagdan Svih svetih, pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, večeras, 30. listopada 2014. godine u 20,00 sati.
Svoju ‘Trauer’ simfoniju u e-molu Joseph Haydn, austrijski skladatelj, najstariji od trojice ‘bečkih klasika’ i uzor drugoj dvojici Mozartu i Beethovenu, završio je 1772. godine, a koliko ju je cijenio svjedoči podatak da je kasnije zatražio da se treći ‘spori’ stavak svira na njegovu pogrebu. Riječ je o četvrostavačnoj simfoniji i djelu tipičnom za Haydnov Sturm und Drang period. Težište njegova stvaranja bilo je na instrumentalnoj glazbi, a posebno je razvio upravo simfoniju, te klavirsku sonatu i gudački kvartet.
Drugi dio koncerta donosi izvedbu Requiema Gabriela Fauréa koji se smatra ne samo njegovim najboljim djelom već i najboljim francuskim duhovnim djelom, a prema nekim glazbenim stručnjacima i najboljim zborskim djelom u povijesti glazbe. Fauré je težio obnovi francuske glazbe u duhu tradicije, a svojim je harmonijama navijestio impresionizam.
U izvedbi će nastupiti solisti Ingrid Haller (sopran) i Matija Meić (bariton), a uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca sudjeluju i Mješoviti pjevački zbor ‘Jeka Primorja’ te Pjevački zbor studenata Muzičke akademije Zagreb, područnog odsjeka Rijeka. Koncertni je majstor Romeo Drucker.

Foto: Press

comment closed