fbpx

Povodom 149-og rođendana HNK: Teatarska ćakula

Šibenik…

HNK Sibenik– Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku svoja vrata publici otvorilo je 29. siječnja 1870. godine. Izgradnja ove lijepe barokne građevine, u to vrijeme, s petsto sjedećih mjesta, najveće i najljepše u Hrvatskoj, počela je 1864. godine, prema projektu Trogiranina Josipa Slade. Prva je to i jedina kazališna zgrada u Hrvatskoj čiju izgradnju nije financirala država, već dvadeset osmorica dioničara, građana Šibenika – poručuju iz HNK u Šibeniku.
Kazalište je najprije imalo naziv Društveno kazalište / Teatro sociale da Sebenico. Godine 1872. preimenovano je u Kazalište Mazzoleni, u čast najvećeg dioničara Franje Mazzolenija, Šibenčanina, opernog pjevača svjetskog glasa. Kazalište je svečano otvoreno predstavom Kip od mesa Teobalda Ciconija, u izvedbi kazališne družine La dramatica compagnia Vittorio Alfieri. U početku, tijekom prvih četiriju godina, njegov repertoar činile su isključivo predstave na talijanskom jeziku, koje su izvodile brojne talijanske kazališne skupine. Važna godina u kazališnom životu Šibenika bila je 1874. Te se godine, naime, s pozornice prvi put čula hrvatska riječ i afirmirala hrvatska drama: prvu predstavu na hrvatskom jeziku, djelo J. Subotića Zvonimir, ban hrvatski, izvelo je putujuće Narodno kazalište Fotija Iličića.
HNK– Posebna vrijednost ovog hrama kulture predivan je strop, koji je, u tehnici freskoslikarstva, alegorijama oslikao tršćanski umjetnik Antun Zuccaro. Na stropu, koji je nekoliko puta restauriran (zbog više razloga: vlage, osipanja pigmenata …i na koncu, zbog udara granate u bočnu stranu kazališne zgrade za vrijeme Domovinskog rata), danas se gotovo u izvornom obliku mogu vidjeti kompozicije kojima je Zuccaro ovjekovječio velike Šibenčane. Uz najpoznatijeg Šibenčanina, Fausta Vrančića, izumitelja, jezikoslovca i polihistora svjetskog glasa, na fresci se mogu vidjeti i lica drugih umjetnika i učenjaka zaslužnih za promicanje kulturnih postignuća Krešimirovog grada: Antuna Vrančića, Nikole Tommasea, Martina Kolunića Rote i Andrije Medulića. Među njima je i žena, koja personificira Dalmaciju, rukom oslonjena o grb grada – kažu iz HNK.
Tim povodom uoči 149-og rođendana HNK u Šibeniku organizira 22. siječnja Teatarsku ćakulu u kojoj će gostovati glumci Goran Višnjić i Toni Gojanović, redatelj Vinko Brešan, glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić. Moderator programa je Nikola Urukalo.
Kroz program u formi talk showa čut ćemo od gostiju koji su svojim počecima karijere vezani za šibensko kazalište gdje su sada i kakvi su im daljnji planovi.
Holivudska karijera Gorana Višnjića, redateljski projekti Vinka Brešana, prva HBO serija u regiji “Uspjeh” vratila je poslije filma “Karaula” Tonija Gojanovića na filmsku scenu, glumac Jakov Bilić upravo je preuzeo ravnateljsku dužnost u HNK u Šibeniku. Gradonačelnik dr. Željko Burić reći će nam gdje je grad Šibenik u toj cijeloj priči.
Na sam Dan HNK u Šibeniku 29. siječnja gostuje Kazalište Moruzgva & Ludens teatar s hit predstavom “Brodolomke” u kojoj igraju Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić, Daria Lorenci, Sanja Milardović, luka Petrušić. Redatelj je Krešimir Dolenčić.
Repriza predstave je 30. siječnja 2019.

Foto: Press