fbpx

Spektakularnim vatrometom zatvoren 191. Samoborski fašnik

Samobor – 191. Samoborski fašnik

Spaljivanjem princa Fašnika i spektakularnim vatrometom, nešto iza 21.00 sata i službeno je zatvoren 191. Samoborski fašnik.

Samoborski fašnik

Sve je počelo svečano, plesom, pjesmom te dodjelom posebnih nagrada i priznanja za sve one koji su obilježili ovogodišnje izdanje Samoborskog fašnika. Fašnička republika u tri je posljednja sata svoga postojanja pokazala najbolje od najboljeg u posljednjih 12 dana, potvrdivši važnost i neizbrisivu tradiciju koja Samoborski fašnik svrstava među najbolje fašnike Europe i regije.

Potvrdit će to i više od 100 000 posjetitelja koji su kroz 12 dana uistinu imali priliku uživati u bogatim programima, radionicama, vrhunskim koncertima, nizu maskiranih likova i zabavi koja nije prestajala na Trgu Fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana.
Samoborski fašnik

Kako to obično biva na velikim zatvaranjima i 191. Samoborski fašnik, odlučio je posljednjeg dana dodijeliti nagrade u nekoliko kategorija. Tako su za najbolju obiteljsku masku proglašeni Trolovi, drugo mjesto zauzele su Samoborske hobe, treći su bili Simsoni, a četvrta pozicija pripala je Maloj Sireni.

Uslijedile su nagrade za tabore mjesnih odbora, a proglašeni su i pobjednici u konkurenciji mjesnih odbora. Nagrađeni su i restorani, barovi, slastičarnice i lokali koji su sudjelovali u borbi za Srakino gnijezdo, najbolje i najljepše uređen prostor Samoborskog fašnika.

Kao i prethodnih godina i 191. Samoborski fašnik pripremio je nagradu Fašničke galge, za izuzetan dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicija Samoborskog fašnika te kreativnost i upornost, a koju je ove godine dobio Ivan Jambrešić za 41 godinu neprekidnog sudjelovanja na Samoborskom fašniku i to od davne 1976. godine, a dodijeljene su i Zlatne krafle za poseban doprinos 191. Samoborskom fašniku.

Samoborski fašnik

Održan je i izbor najboljih pojedinačnih maski, proglašeni su i pobjednici grupni maski, a poslije maski red je došao i na Fašničke putovnice, nagrade za one koji su vjerno skupljali pečate u odabranim Fašničkim lokalima.

Završetkom dodjela nagrada došlo je i vrijeme za suđenje princu Fašniku. Kako to uvijek biva princ je proglašen krivim, a presudio mu je Sudec, unatoč velikim naporima Fiškala da opravda sve njegove nepodobne radnje u posljednjih 12 dana. Uslijedilo je vraćanje ključeva grada, Kreši Beljaku, gradonačelniku grada Samobora, a princ Fašnik je spaljen, čime je prestala postojati slobodna Fašnička republika. Još dok je princ Fašnik gorio, nebo iznad Samobora zasvijetlio je spektakularni vatromet, koji je najavio posljednji koncert 191. Samoborskog fašnika, nastup neponovljivog Prljavog kazališta.
Prljavo kazalište

Unatoč zatvaranju Samoborskog fašnika, Prljavo kazalište je na glavnom samoborskom trgu održalo odličan koncert i svojim najboljim hitovima ponovo podsjetilo zašto traju već 40 godina.

Atmosfera je ponovo bila vrhunska, posjetitelji su puna dva sata uživali u poznatim pjesmama Prljavaca i zajedno ispratili nezaboravno izdanje 191. Samoborskog fašnika.

Foto: Press – Edin Tuzlak/agencija Klinka