fbpx

Samobor zasjao u punom sjaju: Maske, glazba, ples…

Samobor…

Prepun Trg Fašničkih velikana od ranog jutra, bogat program dječjeg fašnika i nezaboravna povorka mjesnih odbora, obilježili su deseti dan 191. Samoborskog fašnika

Samobor

SamoborLijepo vrijeme, veliki broj posjetitelja, maskiranih gostiju i nepregledne kolone razigrane djece još su jednom potvrdile veličinu, važnost i tradiciju Samoborskog fašnika. Iz godine u godinu Samoborski fašnik postavlja visoke standarde, stvarajući vrijednosti koje rastu i donose uvijek nešto novo, bolje, drugačije. Bilo je tako i ove nedjelje, deseti dan 191. Samoborskog fašnika, kada su se od ranog jutra do kasne večeri na Trgu Fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana izmjenjivali programi i izvođači, a svi s ciljem da daju sve od sebe i predstave sve ono najbolje što tijekom godine pripremaju za najvažnije fašničke dane.
SamoborSve je počelo malo iza 10 sati ujutro, kada su se na glavnu fašničku pozornicu popeli dječji zborovi Smješak te Zagrepčanke i dečki koji su pokazali zavidne pjevačke mogućnosti te svojim pjesmama i programima razbudili i rasplesali sve koji su uživali u lijepom i sunčanom fašničkom jutru. Već u 11 sati krenula je povorka osnovnih škola u kojoj su sudjelovale: Osnovna škola Bogumil Toni, Osnovna škola Milan Lang, Osnovna škola Mihael Šilobod, Osnovna škola Rude i Osnovna škola Samobor. Svojim programima djeca i njihove učiteljice izazvale su oduševljenje prepunog Trga Fašničkih velikana koji su uistinu imali priliku uživati u čitavoj plejadi prekrasnih maski. Uz dječji fašnik na središnjem trgu najmlađi su uživali i na Trgu Srakinih mališana, a posebno u Jumping Clay radionicama, predstavama u organizaciji Laboratorija zabave i Udruge Antuntun te filmskoj matineji u samoborskoj kino dvorani.
SamoborPrvi koji su nakon dječji povorki zauzeli glavnu fašničku pozornicu bile su maskirane obitelji, koje su pokazale svoje kreativnost, ali i potvrdile da je obiteljsko maskiranje postala svojevrsna tradicija koja svoj vrhunac doživljava upravo na Samoborskom fašniku. Nakon maskiranih obitelji, Samoborski fašnik ugostio je Cirkusku udrugu Razbibriga, koja je u 45 minuta programa pokazala veliki broj cirkuskih vještina u kojima su se posebno razveselili najmlađi.
Vrhunac nedjeljnog poslijepodneva desio se u 15 sati kada je krenula povorka mjesnih odbora i alegorijskih kola u kojoj su sudjelovali: Mjesni odbor Hrastina, Mjesni odbor Celine, Mjesni odbor Rude i Mjesni odbor Podvrh. Povorke su ponovo bile nepredvidive, zanimljive, prepune iznenađenja koja su stvarale odličnu atmosferu na glavnom samoborskom trgu. Danas su proglašeni i pobjednici u konkurenciji mjesnih odbora, pa je tako kao najbolji proglašen Mjesni odbor Celine, drugo mjesto pripalo je Mjesnom odboru Rude, dok je kao trećeplasirani od strane žirija izabran Mjesni odbor Podvrh. Nagrađeni su i tabori mjesnih odbora, a na prve tri pozicije izabrani su: Mjesni odbor Rude, Mjesni odbor Vrbovec i kao treći Mjesni odbor Hrastina.
Program na glavnoj pozornici trajao je do 21 sat, u kojem su se izmjenjivali stand up komičari te tamburaški sastav Od sumraka do zore koji su svojim glazbenim nastupom zatvorili drugi fašnički vikend i uveli nas u posljednja dva dana Slobodne fašničke republike.

FOTO: Press – Edin Tuzlak/agencija Klinka