HNK u Zagrebu nominirano za prestižnu nagradu Critic’s Choice
By redakcija On 9 stu., 2018 At 03:03 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

HNK u Zagrebu nominirano je u dvije kategorije: za Najbolju baletnu premijeru u 2018. godini i Izvanrednu izvedbu muškog plesača

HNK u Zagrebu– Velika je čast za kazalište biti u tako prestižnom društvu. Riječ je o iznimno značajnoj nominaciji koja potvrđuje ugled našeg kazališta te velike umjetničke sposobnosti svih naših plesača. Predstava Smrt u Veneciji tako ulazi u red onih europskih kazališnih ostvarenja koja se nameću svojom estetikom te onim umjetničkim kvalitetama što privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima – ističe Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu.
HNK u Zagrebu– Balet Smrt u Veneciji, nastao po poznatoj noveli nobelovca Thomasa Manna i na glazbu Gustava Mahlera, posve je nova plesna interpretacija Mannovog literarnog majstorstva koje je široku popularnost steklo zahvaljujući kultnom Viscontijevom istoimenom filmu iz 1971. godine. Priča je to o ostarjelom piscu Gustavu von Aschenbachu koji dolazi na odmor u Veneciju, gdje biva zatečen svojim osjećajima i fascinacijom prema prelijepom poljskom dječaku Tadiziju. U njemu se u tom trenutku otvara moralna dvojba, borba između dionizijskog i apolonijskog principa te razmišljanja o ljubavi i smrti – poručuju iz HNK u Zagrebu.
Jedan od najrelevantnijih časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE objavio je godišnje nominacije za nagradu Critic’s Choice. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nominirano je u dvije kategorije: za Najbolju baletnu premijeru u 2018. godini i Izvanrednu izvedbu muškog plesača. U kategoriji Najbolja baletna premijera u 2018. godini nominirana je Smrt u Veneciji u koreografiji i režiji Valentine Turcu, a Takuya Sumitomo nominiran je u kategoriji Izvanredna izvedba muškog plesača za ulogu Gustava von Aschenbacha u istome baletu.
Od svoje premijere u zagrebačkom HNK-u, balet Smrt u Veneciji plijeni publiku svojom strašću i nabijenom energijom emocija, dok je istovremeno nježno, poetično i protkano filozofskim razmišljanjima. Valentina Turcu uspjela je ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći. Balet Smrt u Veneciji nastao je u koprodukciji s SNG Mariborom, čija se premijera održava 9.11.2018, a Takuya Sumitomo nastupit će i tamo u ulozi Gustava Von Aschenbacha.

Foto: Press – Marko Ercegović

comment closed