Pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović: Prix Marulić
Piše: redakcija On 20 svi., 2017 At 06:55 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Hvar…

Prix Marulić– Iza nas je nekoliko mjeseci intenzivnih priprema za Prix Marulić, no sad je sve spremno i s veseljem najavljujemo da u subotu počinje 21. izdanje toga HRT-ova festivala. Ove je godine stiglo 70 prijava, a predselekcijski žiri odabrao je 37 programa – od toga 14 radiodrama, 12 dokumentaraca i 11 kratkih forma iz 18 zemalja, među kojima su Australija, Argentina, Kina, Iran te predstavnici 18 europskih nacionalnih i nezavisnih produkcijskih kuća. Zahvalni smo radijskim autorima sa svih kontinenata što iz godine u godinu pokazuju sve veće zanimanje za naš festival i tako dokazuju da je važno pohoditi stare tekstove uvijek i iznova, posebice u sadašnjemu trenutku u kojemu sve više gubimo kontakt s baštinom i u kojemu je senzibilitet vremena takav da se sve manje osvrćemo. Iako je glavna odrednica našega festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić inzistira na suvremenome pristupu temi te na promicanju modernoga radija, što je naša pokretačka inspiracija i zbog čega je festival toliko zanimljiv i autorima i slušateljima – ističe tajnica i članica Vijeća HRT-ova festivala Prix Marulić Adriana Kramarić.
Prix MarulićDanas započinje 21. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, koji će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva kulture i Ministarstva turizma do 25. svibnja održavati u Hvaru. Tijekom toga jedinstvenoga ambijentalnog festivala, koji se pod krilaticom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. godine u izvornim prostorima grada Hvara, ove će se godine predstaviti 37 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 18 država te 22 nacionalne i nezavisne produkcijske kuće.
Hrvatski radio predstavljat će četiri djela koja su prošla predodabir. U kategoriji kratke forme to je Notturno Vladimira Vidrića u režiji Katje Šimunić, u dokumentarnoj kategoriji Konac vile Konavoske Mira Pijace i Ljube Pauzina te Ili mi ili ri – Rasvjetljavanje svetoga svijeta Srđana Nogića i Điva Đivanovića, a u kategoriji drame 1914. – 1918. – Fronta Ante Neimarevića, redatelja Darka Tralića i urednice Lade Martinac Kralj. Festival će i ove godine okupiti radijske znalce s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.

Foto: Press

comment closed