fbpx

Divanhana i Bilješke iz Šestice u Zagrebu!

Koncert…

Sarajevski world music bend 14. studenog na Trgu

Divanhana– Album Bilješke iz Šestice drugi je studijski album Divanhane i on je rezultat dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada Divanhane, tijekom kojeg smo održali više od stotine uspješnih koncerata, u 13 različitih država, a posebno nas raduje da napokon započinjemo i s koncertima u Hrvatskoj, u kojoj već imamo podosta fanova koji su pratili naš rad tijekom posljednjih godina. Većina aranžmana i glazbenih ideja za ovaj album rodila se upravo na našim turnejama, na kotačima, iza scene, u iskrenom i prisnom odnosu s našom publikom – ističe Neven Tunjić iz benda Divanhana.
Sarajevski band Divanhana će svoju koncertnu promociju održati u Zagrebu 14. studenog u prostoru Vip cluba, na Trgu bana Jelačića 9, gdje će promovirati svoj aktualni album ‘Bilješke iz Šestice’ i predstaviti svoj originalan glazbeni izraz. Ovaj popularni world music band izvodi prvenstveno tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine, posebice sevdah, u urbanim i originalnim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća, ali svojim radom obuhvaća i tradicionalne skladbe zemalja Balkana.
Uz Nevena Tunjića (klavir), Divanhanu čine i Leila Ćatić (vokal), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubnjevi), Danijel Čondrić (gitara), Irfan Tahirović (perkusije) i Borjan Milošević (ko-producent i majstor tona).
Divanhana inače proizlazi iz riječi ‘divan’ (tur.) a znači sijelo, razgovor; tako je nasta i izraz divaniti, odnosno razgovarati. Dodajući tome izraz ‘hana’, divanhana je oduvijek bila mjesto gdje se ulazilo u svijet ili se iz njega vraćalo (dio stare bosanske kuće).
– Upravo u toj divanhani je i krenula ideja o grupi. Naša prostorija je naše malo utočište od svakodnevnih briga, mjesto gdje razgovaramo i stvaramo glazbu. Na riječ divanhana sam prvi put naišao u knjizi Meše Selimovića Tišine i prvim susretom me očarala. Samim svojim značenjem je obuhvatala cjelokupnu suštinu našeg kreativnog djelovanja – pojašnjava Neven Tunjić.

Foto: Press