Postanite i vi gusar: Gusarska bitka u Omišu!
Piše: redakcija On 14 kol., 2015 At 03:49 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Omiš…

Gusarska bitka u Omišu – povijesni spektakl koji se ne propušta

Devet godina najposjećenija turistička manifestacija

Gusarska bitkaMnoga dalmatinska mjesta tijekom ljeta organiziraju gusarske bitke koje privlače mnogobrojne domaće i strane posjetitelje. Jedna od prvih gusarskih bitki započela je upravo u Omišu, ‘gradu gusara’ i to točno prije devet godina. Ambiciozni projekt Turističke zajednice grada Omiša i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije razvio se tijekom godina u pravi turistički spektakl koji u Gradskoj luci okupi preko 10 000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. Zanimljivo je da većina posjetitelja ovaj događaj prati obučena u gusarske odore te neposredno sudjeluje na samom događaju, što dodaje još jednu autentičnost događaja.
Kulturni i povijesni spektakl na hrvatskom i engleskom jeziku
Ovaj jedinstveni događaj rekonstrukcija je povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlećana. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru.Događaj započinje mimohodom kroz centar grada. Atraktivnosti samog događaja doprinosi sudjelovanje brojnih, do zuba naoružanih, pripadnika povijesnih postrojbi: Viteško društvo Kumpanija iz Blata sa otoka Korčule, Dubrovački trombunjeri i Kliški uskoci, koji na starim drvenim jedrenjacima i tradicionalnim brodicama, uz hrabre i odvažne Omiške gusare, brane grad od najezde Mlećana. Značajno je napomenuti da voditelji prenose direktno posjetiteljima cijeli događaj na hrvatskom i engleskom jeziku.
Postanite i vi gusar na jedan dan i dođite u Omiš!
I ove godine, gusarska bitka u Omišu održati će se 18. kolovoza 2015. godine s početkom u 19.30 sati. Pozivaju se svi ljubitelji turističkih i povijesnih atrakcija, gusari i oni koji će to tek postati, da dođu u Omiš i budu dio ovog nezaboravnog događaja.

Raspored događanja:
19.30 – Početak mimohoda
20.30 – Početak gusarske bitke
22.30 – Koncert Alena Nižetića

Foto: Press

comment closed